De initiatiefnemers van vzw Noösfeer zetten andere jongeren aan tot creatief ondernemen (vlnr: Jan Schoonbaert, Thomas Deckers, Tomás Vink).
Samenleving, Antwerpen, Jongeren, Lokaal, Stampmedia, Antwerpen, Ondernemen, Creativiteit, Noösfeer vzw, Urban-farmingproject -

Antwerpse koffiefabriek in jonge handen

ANTWERPEN - Zaterdag 12 mei organiseert vzw Noösfeer de tweede editie van 'I Want You', een festival waar jong talent een podium krijgt. En daar draait het bij Noösfeer allemaal om. De organisatie wil jongeren activeren en ondersteunen in hun creativiteit.

donderdag 10 mei 2012 12:55
Spread the love

De vorige editie in 2011 lokte een duizendtal geïnteresseerden naar het Albertpark aan de Antwerpse Harmonie. Toen vond het festival plaats in het kader van het stedelijke project ‘School aan de beurt’. Dit jaar staat het festival op eigen benen en werd het Albertpark ingeruild voor de binnenplaats van Noösfeers gloednieuwe venue op het Antwerpse Noord.

Coffee Factory

Sinds drie maanden betrekken de vijf medewerkers van Noösfeer een oude koffiefabriek aan de IJzerlaan in Antwerpen Noord. Via FMT Vastgoedbeheer kon de organisatie tegen een gunstige prijs de hand leggen op deze parel in leegstand. Nog anderhalf jaar mag Noösfeer hier z’n ding doen, nadien moet een nieuwe locatie gezocht worden aangezien de oude fabriek dan onverbiddelijk tegen de vlakte gaat.

In de fabriek en aanpalende kantoren is plaats voor jong talent. Noösfeer wil iedereen die iets creatief te bieden heeft, plaats en gelegenheid geven dat te doen. In de gebouwen is voldoende plaats om iedereen te herbergen. Er wordt ook een exporuimte voor jonge kunstenaars ingericht. Maar ook muzikanten, producenten en andere artiesten zijn welkom aan de IJzerlaan 30.

Ambitie

Voor Noösfeer gaat het in de eerste plaats om creatief ondernemen. Welke vorm dat ondernemen aanneemt, is vrij te bepalen. Zo heeft de organisatie ook zelf het initiatief genomen het grootste urban-farmingproject van Antwerpen op poten te zetten.

“Verse groenten in het midden van de stad vinden, is geen evidentie. Op de daken van de fabriek en de kantoren kan perfect een moestuin gedijen. Zo kunnen we op termijn verse, ecologische groenten aanbieden”, zegt Niels Kelchtermans, een van de initiatiefnemers.

Noösfeer schuwt de ambitieuze projecten niet. Deze zomer gaat de organisatie een maand naar het prestigieuze Edinburgh Fringe Festival met een eigen theaterproductie. Die voorstelling werd volledig zelf door de vzw op poten gezet.

Betaal met je sofa

Voorlopig werkt Noösfeer volledig op zichzelf, zonder financiële ondersteuning van buitenaf. Vergaarde inkomsten worden opnieuw verdeeld over verschillende projecten. Daarom wordt ook zaterdag 5 euro gevraagd voor het I Want You-festival.

Maar ook daar gaan de organisatoren creatief mee om, zegt Thomas Deckers: “We willen graag onze relaxruimte uitbreiden. Daarom bieden we gratis toegang aan enthousiastelingen die zelf een zitmeubel meenemen. Eén sofa zorgt voor vier gratis toegangstickets.”

Noösfeer netwerkte zich een weg door Antwerpen met een eigen magazine. Binnenkort komt daarvan het vierde nummer uit, met deze keer ‘creatief ondernemen’ als onderwerp. De productie en samenstelling van die magazines is volledig in handen van de jongeren zelf. Ze gaan nadien zelf op pad om het blad te verkopen.

“Jongeren moeten weten dat ze bij Noösfeer terechtkunnen”, besluit Kelchtermans. “We zijn laagdrempelig en willen jongeren stimuleren en ondersteunen waar mogelijk is. Alles draait erom jongeren aan te zetten tot ondernemen.”

© 2012 – StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!