Met zijn wit-zwarte vacht ziet de panda er superschattig uit, het beschermen waard. Echter niet vergeten dat het een beer is. Panda's zijn eenzaten, bijzonder nukkig en bijtgraag, géén troeteldiertjes (foto hav n knit love)
Nieuws, Milieu, China, Klimaatwijziging, Panda, Bamboe, Qinlinggebergte -

Panda dreigt zonder bamboe te vallen

BRUSSEL — De klimaatwijziging belooft weinig goeds voor de bamboeplant, het geliefkoosde voedsel van de bedreigde panda.

maandag 12 november 2012 16:10
Spread the love

Zelfs volgens het minst ongunstige klimaatmodel zou de belangrijkste habitat van de panda, in het Chinese Qinlinggebergte, tegen het einde van deze eeuw onleefbaar zijn voor de panda. De bedreigde soort voedt er zich met bamboe en door de klimaatwijziging dreigen de belangrijkste bamboeplanten sterk achteruit te gaan, stellen Amerikaanse en Chinese wetenschappers in het tijdschrift Nature Climate Change.

De betreffende bamboesoorten bloeien maar een keer om de 30 tot 35 jaar. Daardoor vindt de plant moeilijker een antwoord op de klimaatwijziging. Elders op zoek gaan naar nieuw voedsel is niet evident voor de panda, aangezien de mens zijn leefgebied steeds kleiner heeft gemaakt.

Bijzonder waardevol

De reuzenpanda heeft een voorkeur voor bergbossen met dichte bamboebegroeiing. Hij eet bijna uitsluitend bamboe. In het Qinlinggebergte, in het centrum van het land, wonen nog ongeveer 275 wilde panda’s, 17 procent van het totale aantal nog in het wild levende reuzenpanda’s.

De Qinlingpanda leeft in een geïsoleerd gebied dat bijzonder waardevol is voor de conservering van de soort, zeggen de wetenschappers.

Ook voor andere dieren is bamboe van cruciaal belang, niet alleen als voedsel maar ook als bescherming, onder meer voor de zwaar bedreigde purperbandgrondduif (Claravis geoffroyi). Dit onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de Michigan State University en de Chinese Academie voor Wetenschappen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!