Rusland en China blokkeren Antarctisch reservaat
Nieuws, Wereld, Milieu, Antarctica -

Rusland en China blokkeren Antarctisch reservaat

De wereld heeft een belangrijke kans gemist om in het zuidpoolgebied het grootste zeereservaat ter wereld te creëren. Rusland en China bleken de grote dwarsliggers.

zondag 4 november 2012 17:29
Spread the love

In het Tasmaanse Hobart kwam deze maand de Commissie voor de Bescherming van de Antarctische Levende Rijkdommen samen, waarin 24 landen en de Europese Unie zetelen. 

Landen als Australië, Frankrijk, de VS en Nieuw-Zeeland hadden er plannen voorgesteld voor een natuurpark dat meer dan vier miljoen vierkante kilometer groot zou worden. 

Maar die plannen kregen tegenwind van onder meer China, Rusland en Oekraïne. Omdat de commissie enkel beslissingen bij consensus kan nemen, leidde het officiële veto van China en Rusland tot een mislukking van het plan.

Ongebreidelde visserij

“Dit is een enorme ontgoocheling voor de bescherming van de Ross Zee en Oost-Antarctica, en voor de wetenschap”, zegt Gerry Leape van de Pew Environment Group. “In 2011 spraken de lidstaten af om samen te werken aan de bescherming van het unieke zeeleven in de oceaan rond Antarctica. Maar nu gaan ze naar huis en laten ze de deur open voor ongebreidelde commerciële visserij in die speciale zones.”

In de commissie is wel afgesproken om een speciale top rond het thema te organiseren in juli 2013. Gevreesd wordt echter dat China en Rusland daar opnieuw stokken in de wielen zullen steken. De landen vinden naar eigen zeggen dat er te weinig wetenschappelijk bewijs is om het natuurreservaat te rechtvaardigen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!