Verslag, Nieuws, België, Uitzendarbeid -

ABVV: “Uitzendkrachten kunnen wel wat rustgevende thee gebruiken”

Uitzendkrachten kunnen best een kopje ontspannende thee gebruiken tegen alle stress die hun job hen oplevert. Met die boodschap stond de socialistische vakbond ABVV woensdag op straten en pleinen. “Uitzendwerk betekent nog altijd een onzekere toekomst en meer kans op arbeidsongevallen”, zegt Paul Lootens van het ABVV.

woensdag 10 oktober 2012 17:58
Spread the love

Uitzendkrachten die geen passende veiligheidskledij dragen of die niet de juiste vorming krijgen, het gebeurt nog altijd. Dat kan zware gevolgen hebben. Het aantal arbeidsongevallen met uitzendkrachten daalde wel, maar blijft onrustwekkend hoog. In 2011 liep het 13.374 keer fout, waarvan 886 keer met blijvend letsel. Er waren ook vijf dodelijke ongevallen tijdens de uitvoering van de uitzendopdracht.

Er kan nochtans iets aan gedaan worden, meent het ABVV. “Samen met de vakbond kunnen uitzendkrachten er voor zorgen dat hun rechten worden gerespecteerd. Nagaan of het contract in orde is, of de verloning ok is, de jobfiche met de veiligheidsvoorwaarden werd ingevuld en of het recht op een eindejaarspremie werd gerespecteerd”, zegt Paul Lootens van het ABVV.

Minder dan de helft van de uitzendkrachten krijgt een eindejaarspremie, zegt het ABVV, hoewel veel meer van hen er recht op hebben.

Binnen de Nationale Arbeidsraad is er ondertussen wel een akkoord om alleen nog dagcontracten aan te bieden als de werkgever dat economisch kan verantwoorden. “Dat is een stap vooruit en we zien het aantal weekcontracten toenemen. Alleen blijft de algemene situatie wel dat uitzendkrachten te weinig zekerheid hebben om bijvoorbeeld een huis te kopen en in sommige gevallen zelfs te huren”, aldus Lootens.

take down
the paywall
steun ons nu!