Nederlandse ontwikkelingshulp is transparant
Nieuws, Wereld, Europa, Ontwikkelingssamenwerking, Nederland, Ontwikkelingshulp, Publish What You Fund, IATI -

Nederlandse ontwikkelingshulp is transparant

Nederland staat op de derde plaats op de Aid Transparancy Index 2012. De lijst is deze week in Washington gepubliceerd door Publish What You Fund, een organisatie die zich inzet voor transparantie. België zit in de middenmoot.

woensdag 3 oktober 2012 16:14
Spread the love

Op de eerste en tweede plaats staan het Britse Departement voor Internationale Ontwikkeling (91 procent transparantie) en de Wereldbank (88 procent). Nederland (77 procent) dankt zijn positie mede aan de introductie van openaid.nl, waar informatie over ontwikkelingssamenwerking gepubliceerd wordt. België bevindt zich met 47 procent in de middenmoot.

Publish What You Fund lichtte 72 donoren door. De index http://www.publishwhatyoufund.org/index/2012-index/ laat zien dat zij steeds opener worden. Gemiddeld is echter nog steeds minder dan de helft van alle informatie over ontwikkelingshulp openlijk beschikbaar.

“Er is vooruitgang, maar die gaat langzaam”, zei David Hall-Matthews, directeur van Publish What You Fund. Bijna twee derde van de organisaties die vorig jaar en dit jaar werden doorgelicht, lieten lichte verbetering zien. De gemiddelde score van alle donoren steeg van 34 naar 41 procent.

Unicef

Dit jaar werden de prestaties van 72 donoren, inclusief zes afzonderlijke afdelingen binnen de Amerikaanse overheid, gemeten op 43 punten.

In de top tien staan het Wereldwijde Fonds tegen Aids, Tuberculose en Malaria, de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, het VN-Ontwikkelingsprogramma en de ontwikkelingshulp van Nederland, Denemarken en Zweden. De Millennium Challenge Corporation van de Amerikaanse overheid haalde ook de top tien.

Aan het andere einde van het spectrum zijn China, Hongarije, Cyprus en het VN-Kinderfonds Unicef te vinden. Ook het Amerikaanse ministerie van Defensie scoort slecht. De laatste plaats gaat naar Malta, dat op een of andere manier 0 punten scoorde.

Busan

De index werd vorig jaar gelanceerd tijdens een VN-bijeenkomst over de effectiviteit van hulp in Busan (Zuid-Korea). Hulporganisaties besloten daar niet alleen meer informatie te publiceren, maar dit ook te doen via een gezamenlijke internationale standaard, het International Aid Transparancy Inititative (IATI).

De eerste zestien landen in de index hebben het IATI allemaal ondertekend. België heeft dat nog niet gedaan. Wel wil het zich houden aan de afspraken die in Busan gemaakt zijn, namelijk dat landen uiterlijk eind 2015 aan de nieuwe transparantiestandaarden moeten voldoen.

take down
the paywall
steun ons nu!