Tropische vis zoekt koelere wateren
Nieuws, Wereld, Milieu, Vis -

Tropische vis zoekt koelere wateren

Door de klimaatverandering trekt vis uit tropische regio's naar koelere delen van de oceaan. Dat kan gevolgen hebben voor de voedselvoorziening in landen die grotendeels afhankelijk zijn van de visserij, stelt een nieuw rapport.

zondag 30 september 2012 12:36
Spread the love

De stoffen die vrijkomen bij de verbranding van olie, kolen en gas, verwarmen de oceanen en maken ze zuurder. Daardoor neemt de hoeveelheid zeevoedsel af, staat in het rapport dat is geschreven door Matthew Huelsenbeck, zeewetenschapper bij Oceana, een niet-gouvernementele organisatie

Zeevoedsel is de belangrijkste bron van proteïnen voor meer dan een miljard armen in de wereld, zegt hij. “Voor veel landen, zoals de Malediven, is vis de goedkoopste en gemakkelijkst te verkrijgen bron van proteïnen.”

De Malediven, Togo en de Comoren staan boven aan de lijst met landen waarvan de voedselzekerheid bedreigd wordt door de klimaatverandering volgens het rapport ‘Ocean-Based Food Security Threatened in a High CO2 World’. Iran staat  op de vierde plaats op de lijst.

Verzuring

Het rapport werd afgelopen week gepresenteerd tijdens het derde International Symposium on the Ocean in a High-CO2 World. Zo’n zeshonderd wetenschappers uit de hele wereld kwamen daar bij elkaar om hun onderzoek te presenteren.

Door de stijgende oceaantemperaturen trekt uit tropische regio’s naar de polen, waar het water koeler is, stellen onderzoekers. De uitstoot van CO2 heeft de oceanen 30 procent zuurder gemaakt, waardoor bijvoorbeeld koraalriffen bedreigd worden en de schaal van schaaldieren zoals oesters, kokkels en mosselen dunner wordt. 

In het onderzoek is gekeken naar de mate waarin een land beïnvloed wordt door de klimaatverandering, de afhankelijkheid van de consumptie van vis en zeevoedsel en de aanpassingsmogelijkheden op grond van sociaal-economische factoren, zei Huelsenbeck.

Ook een aantal olieproducerende landen in het Midden-Oosten, zoals Iran, Koeweit en Libië, kwamen op de lijst met risicolanden terecht. Dit komt omdat de Perzische Golf kwetsbaar is voor de klimaatverandering. Tropische landen die afhankelijk zijn van koraalrifvisserij, behoren ook tot de meest kwetsbare landen.

Stijgende zeespiegel

Het is van belang dat landen weten welke potentiële risico’s ze lopen door de verzuring van de oceaan, zegt oceanograaf Carol Turley van het Plymouth Marine Laboratory in Groot-Brittannië.  “De wetenschap kan ook de aanpassingsmogelijkheden onderzoeken,  de risico’s monitoren en kijken of bijvoorbeeld het planten van zeegras, om CO2 uit het water te halen, effect heeft.”

Huelsenbeck zei dat hij in zijn onderzoek niet alle factoren die een rol spelen bij de  levensvatbaarheid van toekomstige visserij heeft meegenomen en dat nader onderzoek noodzakelijk is. Zo bleven de impact van een stijgende zeespiegel,  een verminderd zuurstofgehalte en veranderingen in de stikstofcyclus buiten beschouwing.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!