De nieuwe Special Representative for Sustainable Energy for All, Kandeh Yumkella (rechts), secretaris-generaal Ban Ki-moon (midden) en Wereldbank directeur Jim Yong Kim zullen het nieuwe energie-initiatief bijkomend leiden. (UN Photo/Eskinder Debebe)
Nieuws, Wereld, Milieu, VN, Schone energie -

VN stimuleren publiek-private investeringen in schone energie

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties zet in op het stimuleren van publiek-private partnerschappen om moderne energie te leveren aan meer dan een miljard mensen in 2030.

donderdag 27 september 2012 18:16
Spread the love

Onder het motto ‘Energy for All’ wil het nieuwe initiatief in de komende twintig jaar mensen wereldwijd toegang geven tot energie, het aandeel hernieuwbare energie verdubbelen en werken aan energiebesparing.

“Onze doelen zijn ambitieus”, zei Ban tijdens een bijeenkomst in de marge van de 67e Algemene Vergadering in New York. Het is de bedoeling 1,3 miljoen mensen te helpen die nu zonder elektriciteit zitten. Van die groep woont 95 procent in Afrika ten zuiden van de Sahara en in Azië.

Energy for All werd vorig jaar gelanceerd en inmiddels hebben al zestig ontwikkelingslanden ingetekend. Investeerders hebben meer dan 50 miljard dollar toegezegd voor het initiatief dat wil stimuleren dat de private sector partnerschappen aangaat met publieke en filantropische organisaties, om de investeringsrisico’s te verkleinen.

Om de bevolking wereldwijd van elektriciteit te voorzien voor 2030, is 48 miljard dollar per jaar nodig. Dat lijkt heel veel, maar het is volgens de VN slechts 3 procent van de wereldwijde investeringen in energie.

Geen hulpmodel

Ban benoemde maandag Kandey Yumkella, de huidige algemeen directeur van de VN-Organisatie voor Industriële Ontwikkeling (Unido) als nieuwe speciale vertegenwoordiger en ceo van het project.

Hoewel het initiatief zowel financiële als technische steun biedt aan landen om hun energiesector te ontwikkelen, gaat het niet om een “hulpmodel”, zei Yumkulla. “Donoren investeren geld om privaat kapitaal aan te trekken voor energieprojecten.”

De Wereldbank beloofde in juni de energie-investeringen te verdubbelen tot 18 miljard per jaar, met een nadruk op koolstofarme energie. De Afrikaanse Ontwikkelingsbank wil 20 miljard investeren tegen 2020, en denkt daarmee 80 miljard binnen te halen met partnerschappen.

De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) besteedt in de komende drie jaar 8 miljard dollar aan het project.

Van de private investeerders is de Bank of America van plan in de komende tien jaar 35 miljard dollar te investeren in hernieuwbare energie, energiebesparing en energietoegankelijkheid.Newly-appointed Special Representative for Sustainable Energy for All, Kandeh Yumkella (right), addresses assembled dignitaries at the United Nations. Secretary-General Ban Ki-moon (centre) and World bank President Jim Yong Kim will provide additional leadership to the energy initiative. UN Photo/Eskinder Debebe

take down
the paywall
steun ons nu!