photo by jmtimages
Nieuws -

Demografie werkt in Obama’s voordeel

Analisten beweren dat recente demografische veranderingen in de Verenigde Staten, vooral door immigratie, het moeilijker dan ooit hebben gemaakt voor een Republikeinse kandidaat om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te winnen.

woensdag 26 september 2012 13:10
Spread the love

Over zes weken zijn er verkiezingen in de VS. De huidige uitdager, de Republikein Mitt Romney, lijkt de achterstand die hij in de afgelopen maanden heeft opgelopen nog maar moeilijk te kunnen goedmaken.  

Volgens sommige deskundigen en opiniepeilers zal dat niet alleen voor de verkiezingen van 2012 gelden. In de komende jaren blijven de Republikeinen met dat probleem kampen, tenzij ze hun sociale en economische beleid opnieuw onder de loep nemen.

In de meeste opiniepeilingen loopt de huidige president Barack Obama 3 tot 4 procentpunten voor op Romney. Dat geldt ook voor de belangrijke “swing states”, waar doorgaans niet duidelijk is welke kandidaat wint. Het probleem voor de Republikeinen ligt vooral bij twee groepen die de partij in de afgelopen jaren de rug toekeerden: minderheden zoals latino’s en Aziaten, en hoogopgeleiden – vooral vrouwen.

Hoogopgeleide vrouwen

Bij de verkiezingen in 2008 kreeg Barack Obama 80 procent van de stemmen van minderheden en 52 procent van de stemmen van blanke, hoogopgeleide vrouwen. Volgens de laatste peilingen laten de statistieken nu een bijna identiek beeld zien.  

In de afgelopen dertig jaar verdubbelde het aantal minderheidsstemmers tot 26 procent van de kiezers. Het aantal universitair opgeleiden blanken groeide eveneens, terwijl het aantal niet-universitair opgeleiden daalde. Allemaal factoren die in het voordeel zijn van de Democraten.

Als Obama er dit jaar opnieuw in slaagt 80 procent van de niet-blanke stemmers voor zich te winnen, heeft hij nog maar 40 procent van de blanke stemmen nodig om de verkiezingen te winnen.  

Ondanks de groeiende kritiek op de campagne van Romney, doet hij het niet slecht onder de traditionele Republikeinse kiezers. Maar het is de vraag of dat genoeg is. Het is zelfs mogelijk, zegt Ronald Brownstein, directeur bij Atlantic Media, dat Romney 56 tot 61 procent van de stemmen haalt, maar toch verliest als gevolg van demografische factoren die het voor de Republikeinen in de toekomst alleen maar moeilijker maken.

Aziaten

“De huidige Republikeinse coalitie is erg afhankelijk van een deel van de samenleving dat zich erg ongemakkelijk voelt bij de demografische veranderingen”, zegt Brownstein. “Ze weten dat ze iets moeten doen om kiezers van Latijns-Amerikaanse afkomst te bereiken, maar ze lijken verlamd.”

Romney verdedigt onder druk van de meest conservatieve Republikeinen een immigratiebeleid dat door sommigen “radicaal” wordt genoemd. “De Republikeinse Partij heeft zich naar rechts laten trekken”, zegt Frank Sherry, directeur van America’s Voice. “Dat heeft de relatie met de latino’s geen goed gedaan.”

Terwijl latino’s in analyses over de Amerikaanse verkiezingen tegenwoordig veel aandacht krijgen, lijkt het bredere immigratieverhaal al evenzeer problematisch voor de Republikeinen. Aziatische Amerikanen haalden de latino’s onlangs in als snelst groeiende minderheidsgroep. Voor de verkiezingen van 2008 registreerden zich zo’n 600.000 Aziatische Amerikanen die voor de eerste keer gingen stemmen. Voor dit jaar worden soortgelijke cijfers verwacht.

“De belangrijkste sociale en politieke ontwikkeling in de afgelopen twintig jaar is misschien wel de enorme verschuiving in politieke voorkeur bij Aziatische Amerikanen”, zei Karthick Ramakrishman, directeur van National Asian American Survey, gisteren (dinsdag) bij de presentatie van een rapport over de Aziatische gemeenschap. “Van de Aziatische Amerikanen stemde in 1992 minder dan een derde voor een Democratische presidentskandidaat. In 2008 was dat bijna twee derde.”

Existentieel probleem

In het rapport wordt ook gewezen op de sterke steun onder Aziatische Amerikanen, in verhouding tot de rest van de bevolking, voor “Democratische thema’s” zoals milieubescherming, immigratie en hervorming van de gezondheidszorg.

De vraag is of de Republikeinse Partij een antwoord heeft op wat al zeer snel een existentieel probleem kan worden. “Er moet snel gesproken worden over deze situatie”, zegt Brownstein. “Een adviseur van Romney zei tegen mij “dit is de laatste keer dat iemand dit probeert.” Daarmee bedoelde hij: een meerderheid behalen door bijna volledig te rekenen op blanke stemmen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!