Groenlands ijs creëert recordaantal aardbevingen
Nieuws, Milieu, Groenland -

Groenlands ijs creëert recordaantal aardbevingen

Het snelle afsmelten van de ijskap boven Groenland veroorzaakt steeds meer aardbevingen die over de hele wereld gemeten kunnen worden. Alles wijst erop dat 2012 een recordjaar voor dergelijke "ijsbevingen" zal worden.

dinsdag 25 september 2012 22:10
Spread the love

De enorme gletsjers die van het binnenland van Groenland de zee in schuiven, doen dat in een steeds hoger tempo. Daardoor zijn er ook meer breuken en barsten die aardbevingen veroorzaken. De bevingen zijn niet zwaar genoeg om schade toe te brengen, maar ze zijn wel krachtig genoeg om wereldwijd door seismologische apparatuur opgepikt te worden.

Onderzoekers van de Columbia-universiteit in New York brachten de bevingen van de voorbije jaren in kaart. In het Journal of Geophysical Research komen ze tot de conclusie dat de bevingen zich verplaatsen, van het warmere zuiden van het land naar het koudere noorden.

Recordjaar

Dat wijst erop dat het snelle afsmelten van de ijskap ook in het noorden van Groenland plaatsvindt. Tussen 2000 en 2010 werden er bijvoorbeeld 66 bevingen geteld in het barre noordwesten van Groenland, terwijl ze in de decennia daarvoor nauwelijks voorkwamen.

De publicatie in het Journal of Geophyiscal Research beperkte zich tot de periode tussen 1993 en 2010, maar de wetenschappers hielden ook daarna de stand bij. Uit hun onderzoek blijkt dat 2012 naar alle waarschijnlijkheid een recordjaar wordt voor de “ijsbevingen”. Vorig jaar werd het tweede hoogste aantal sinds het recordjaar 2005 opgetekend, en nu al wijst alles erop dat 2012 het record van 2005 zal verbreken.

take down
the paywall
steun ons nu!