Nieuws, Cultuur, Cd-recensie, Grizzly bear -

LuisterPost: Grizzly Bear ‘Shields’

De beste platen vragen je om de wereld te verloochenen. In drukke, dolgedraaide tijden durven halt te houden en een geheel andere wereld binnen gaan, niet softer, maar artistieker, bevrijdender. ‘Shields’ van de Amerikaanse alt. rockband Grizzly Bear is zo’n cd en meteen ook één van de opstekers van 2012.

zondag 23 september 2012 23:37
Spread the love

Het lijkt tegenwoordig bon ton om een album met één woord de wereld in te sturen. We denken maar aan Tempest van Bob Dylan, Coexist van The xx en nu Shields, het recentste werkstuk van het excellente gezelschap Grizzly Bear. Shields behoort daarnaast tot de meest geanticipeerde platen van 2012 doordat Grizzly Bear met Veckatimest één van de cd’s van 2009 afleverde (iets dat ze eveneens gemeen hebben met The xx) . Ook de twee singles die voorafgingen, maakten heel wat oren al warm voor Shields.

hamerend

Er was nog een andere zaak om er naar uit te kijken: het karakteristieke gitaargeluid van de band zou deze keer op de achtergrond gedrongen worden. Dat laatste blijkt maar deels te kloppen. De gitaar klinkt anders, maar soms nemen andere instrumenten de oude percussieve functie ervan over, zoals het hamerende pianospel in bij voorbeeld ‘A Simple Answer’. Het is zeker geen gitaarloze plaat geworden, denken we maar aan de weergaloze tweede single ‘Yet Again’. Nee, de (eigenzinnig gestemde) gitaar blijft overal subtiel op vinkenslag liggen.

Sound + songs

En deze plaat heeft alles wat we van Grizzly Bear verwachten: naast een prachtige, inventieve sound (GB is niet voor niets favoriet van Radiohead) zijn de liedjes in aanleg modern, waarmee we bedoelen dat ze niet op één bepaalde periode of stijl uit het verleden vast te pinnen zijn. En het zijn die nummers die deze vierde plaat tot de beste van het gezelschap uittillen. Ze profiteren natuurlijk van de avontuurlijke settings, maar ze pakken ook en blijken niet te vervelen, ook na ettelijke draaibeurten.

Subliem

De beste song (het als een aanrollende zee klinkende) is het werkelijke sublieme ‘Half Gate’ en die houden ze voor het voorlaatst. Maar daarna volgt nog de meer dan zeven minuten durende avontuurlijke afsluiter ‘Sun In Your Eyes’ die laat horen dat Grizzly Bear alweer op weg lijkt naar een ander universum.
Een plaat die de luisteraar eerst veel vrijheid gunt, maar dan – zoals een grijnzende grizzly zijn prooi plots te pakken krijgt – niet meer loslaat. Bescherming zoeken is dan al lang te laat. Gelukkig maar.

Koen De Meester

Beoordeling: ++++
(Warp)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!