La Sonora Cubana (Foto: Bruxelonze)
Verslag, Nieuws, Samenleving, België, Asielcentrum, Uitzetting, Visum, Cubaanse zangeres -

Cubaanse zangeres na twee pogingen toch het land uitgezet

Na twee mislukte pogingen is het vandaag dan toch gelukt om Gladys Hernandez het land uit te zetten, deze maal met behulp van de politie. Ondanks een geldig visum zat de Cubaanse zangeres opgesloten sinds 29 augustus, toen haar vlucht vanuit Cuba op Zaventem landde, in het gesloten asielcentrum in Steenokkerzeel.

dinsdag 18 september 2012 15:21
Spread the love

Gladys Hernandez maakt deel uit van de band La Sonora Cubana, waarmee zij een concertreeks zou gaan geven in België en andere Europese landen. Ze zou onder meer spelen op het bal van de burgemeester van Sint-Agatha-Berchem. Op 29 augustus arriveerde zij op Brussels National Airport, voorzien van een geldig visum dat zij op de Belgische ambassade in Havana verkregen had. De overige bandleden konden zonder problemen langs de douane passeren, maar Hernandez werd tegengehouden.

De zangeres had een visum bij zich, de uitnodiging voor het concert dat zij en haar band zouden geven en 600 euro cash om te laten zien dat ze de economische middelen heeft om zichzelf te onderhouden tijdens haar verblijf. Maar dit alles was volgens de politie niet geloofwaardig genoeg, en Hernandez werd achter de tralies gezet. De Dienst Vreemdelingenzaken zegt dat de Cubaanse aangehouden is omdat ze niet direct een hotelreservering kon overleggen en omdat ze geen contract bij zich had van het werk dat ze in België zou gaan doen.

In orde

Ivo Flachet van het advocatenbureau ProgressLaw dat Hernandez vertegenwoordigt: “Het dossier van mevrouw Hernandez was perfect in orde, anders had ze nooit een visum gekregen van de Belgische autoriteiten in Cuba. Het enige probleem was dat mevrouw de vereiste contracten en haar bewijs van verblijf niet bij zich had op het moment dat zij ondervraagd werd, omdat haar manager, die buiten stond te wachten, deze had. Mevrouw Hernandez is verhoord door een Nederlandstalige politieagent die niet de moeite heeft genomen om er een tolk bij te halen, terwijl mevrouw alleen Spaans spreekt en dus niet goed kon uitleggen dat haar papieren wel degelijk in orde waren”.

Bijna drie weken heeft de zangeres in het gesloten asielcentrum in Steenokkerzeel vastgezeten, alvorens een eerste poging is gedaan om haar uit te zetten. Dit gebeurde afgelopen vrijdag, maar mislukte omdat Hernandez zich verzette. Zondag werd voor de tweede keer geprobeerd om haar op het vliegtuig naar Cuba te krijgen, maar ook dan lukte dat niet. Bij een derde poging van uitzetting wordt standaard gebruik gemaakt van een politie-escorte, en blijkbaar heeft die aanpak gewerkt: deze morgen is Gladys Hernandez dan toch gedwongen richting Cuba vertrokken.

Willekeur

“Het is vooral de willekeur waarmee mevrouw Hernandez behandeld is die ons boos maakt. Een visum is een visum, en het had dus geen enkel probleem mogen zijn voor haar om België binnen te komen. Met dit soort praktijken wordt het voor concertorganisatoren haast onmogelijk gemaakt om artiesten uit derdewereldlanden in ons land te laten optreden. Wat mevrouw Hernandez betreft, ik vraag mij af of zij nog eens naar België zal willen komen na deze vertoning, ik kan mij goed voorstellen dat ze daar totaal geen behoefte meer aan heeft. Bovendien zou zij dan met exact dezelfde papieren toekomen als deze keer, dat is redelijk belachelijk”.

Morgen is er een zitting in de Raadskamer van Brussel over de wetmatigheid van de behandeling van de Cubaanse, maar Flachet verwacht dat het niks gaat opleveren omdat mevrouw al terug is naar Cuba. “De zitting is nu geboekt en wij zullen erheen gaan, maar het zal weinig uithalen. De enige rechtbank die de bevoegdheid heeft om onmiddellijk in te grijpen bij dit soort zaken is de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV), maar die doet dat alleen als het gaat om leven en dood, wat hier niet het geval was. Wij gaan nog bekijken of we nog verdere stappen gaan ondernemen in deze zaak”.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!