De escudo-eilandluiaard (Foto: Bryson Voirin)
Verslag, Nieuws, Wereld, Milieu, Bedreigde soorten, Zoological Society London, Internationale Unie voor Natuurbescherming, Uitsterven -

Wetenschappers duiden honderd meest bedreigde soorten aan

BRUSSEL — Meer dan achtduizend wetenschappers hebben een lijst opgesteld met daarop de honderd meest bedreigde dier-, plant- en schimmelsoorten ter wereld. De kans dat ze overleven is klein.

dinsdag 11 september 2012 12:40
Spread the love

Op de lijst ‘Priceless or Worthless?‘ staan onder meer de escudo-eilandluiaard (Bradypus pygmaeus), een dwergluiaard die alleen voorkomt op een eilandje in de buurt van Panama, de saola (Pseudoryx nghetinhensis), een zeldzame antilope in het bergachtige grensgebied tussen Vietnam en Laos die pas twintig jaar geleden ontdekt is, en de wilgenblaar (Cryptomyces maximus), een schimmel die alleen in klein gebied in Wales voorkomt.

De honderd soorten komen uit 48 verschillende landen.

Het is voor het eerst dat zo’n lijst wordt opgesteld. Het initiatief komt van de Zoological Society of London (ZSL) en de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN), die van 6 tot 15 september in het Zuid-Koreaanse Jeju een wereldcongres houdt over natuurbescherming.

Niet nuttig

Volgens de Zoological Society of London is de kans groot dat de honderd soorten uitsterven omdat geen enkele van de honderd de mens een duidelijk voordeel oplevert. “De donorgemeenschap en de beweging voor natuurbescherming gaan steeds meer uit van het principe ‘wat kan de natuur voor ons doen’: soorten en leefgebieden worden gerangschikt volgens de diensten die ze de mens kunnen leveren”, zegt Jonathan Baillie, directeur natuurbescherming van de Zoological Society.

“Alle soorten op de lijst zijn uniek en onvervangbaar”, zegt Ellen Butcher (ZSL), co-auteur van het rapport. “Als ze verdwijnen, kunnen we ze met geen geld ter wereld terugbrengen. Maar als we meteen in actie schieten, kunnen we ze de kans geven om te vechten voor hun overleven. Maar dan moet de samenleving wel het morele en ethische standpunt steunen dat alle soorten een inherent bestaansrecht hebben.”

take down
the paywall
steun ons nu!