Mandera Noord, locatie van recente conflicten om watervoorziening (Foto: Protus Onyango/IPS)
Verslag, Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Klimaatverandering, Kenia, Natuurlijke rijkdommen, Waterschaarste, Etnische conflicten, Pokomo, Orma -

Waterschaarste voedt conflicten in Kenia

NAIROBI — Waterschaarste leidt tot steeds meer etnische conflicten in Kenia. De overheid wil lokale gemeenschappen helpen om het kostbare goed beter te beheren en zo een escalatie te vermijden.

dinsdag 11 september 2012 15:20
Spread the love

Zondag vond de zoveelste confrontatie plaats tussen leden van de Orma en de Pokomo. Bij een aanval van vijfhonderd leden van de Pokomo op het dorp Kilelengwani in de Keniaanse Kustprovincie vielen 38 doden. Daaronder waren 8 kinderen, 5 vrouwen, 16 mannen en 9 politieagenten.

Maandag moesten politieagenten aangevoerd worden via helikopter om het geweld de kop in te drukken. “Het was een wraakactie voor een incident donderdag waarbij dertien Pokomo’s gedood werden bij een inval van de Orma”, zegt Aggrey Adoli, hoofd van de politie in de Kustprovincie.

Langdurig conflict

Vorige maand vielen ook al tientallen doden in Kustprovincie. Bij een incident op 22 augustus kwamen 52 mensen om, onder wie 11 kinderen en 31 vrouwen. De aanleiding was dat vee van de Orma gegraasd had op landbouwgrond van de Pokomo en er gewassen had vernield.

Maar het geweld waaiert ook uit naar andere provincies. In de Noordoostelijke Provincie vielen al doden en sloegen meer dan 1500 mensen op de vlucht voor het geweld.

Volgens de overheid worden de confrontaties steeds frequenter. “Aanvallen tussen stammen zijn normaal in de regio, maar sinds februari zien we ze elke maand. Ze zijn meestal het gevolg van een conflict rond natuurlijke rijkdommen, zoals waterbronnen en graasweiden”.

Ingrijpen

Politieke leiders, mensenrechtenactivisten en milieuverenigingen roepen de overheid op om het probleem snel aan te pakken. Volgens Mwalimu Mati van de ngo Mars Group moet de overheid zorgen voor een eerlijk en duurzaam beheer van de natuurlijke rijkdommen. “Het conflict zal ons nog een lange tijd blijven achtervolgen, omdat het beleid van de overheid houtkap stimuleert en dus tot ontbossing leidt”, zegt Mati. Volgens waterdeskundigen leidt een verminderd bosoppervlak tot minder neerslag.

De klimaatverandering doet de rest, en de neerslag is nog maar een kwart van wat vroeger normaal was, zegt Peter Mangich, directeur Watervoorziening bij het ministerie van Water en Irrigatie. “De gemiddelde neerslag nu is 630 millimeter”, legt hij uit. “Dat cijfer moet minstens vier keer zo hoog liggen om genoeg te zijn”.

Volgens Mati kan het conflict ook uitbreiden naar gebieden waar geen waterschaarste is. “Het conflict zal zich niet beperken tot de droge gebieden”, zegt hij. “De klimaatverandering is een realiteit en zelfs landen rond de Nijl ruziën erover”.

Een van de oplossingen is een betere toegankelijkheid van de grondwaterlagen. Mangich maakt zich sterk voor het toepassen van die oplossing. “Sinds vorig jaar werken we samen met organisaties zoals World Vision om putten te boren in de betrokken gebieden zodat de inwoners voldoende water krijgen voor hun vee en voor huishoudelijk gebruik”, zegt hij. “We moedigen ze ook aan om met het water groenten en maïs te telen”.

take down
the paywall
steun ons nu!