Congolese vrouwen betogen tegen de cultuur van geweld en verkrachtingen (foto: CAFEC - Centre Africain d'Echange Culturel)
Nieuws, Wereld, Politiek, Verenigde Naties, Ban Ki-moon, Vredesbewegingen, Cultuur van vrede, Gewapende conflicten, Forum over de Cultuur van Vrede, Cora Weiss, Internationale Vredesbureau, Thalif Deen -

“Cultuur van vrede moet die van geweld vervangen”, zegt Ban Ki-moon

NEW YORK - Als de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, vrijdag 14 september het Forum over de Cultuur van Vrede zal toespreken, zal hij zijn politieke filosofie er herhalen: alle geschillen moeten worden opgelost met vreedzame middelen, niet door militaire krachtmetingen.

maandag 10 september 2012 17:55
Spread the love

Militaire conflicten en levensverwoestende opstanden in Soedan, Syrië, Ivoorkust, Somalië, Colombia, Mali, Libië, Afghanistan, Irak en Palestina, maar toch zal de nummer één bij de Verenigde Naties (VN) herhalen dat hij erin gelooft dat de cultuur van geweld moet worden vervangen door een cultuur van vrede.

In de toespraak die Ban Ki-moon op 14 september voor het Forum op hoog niveau zal houden, zal hij naar alle waarschijnlijkheid de noodzaak herhalen om te voldoen aan de basisprincipes van de VN-Verklaring over de Cultuur van Vrede die in 1999 bij consensus werd aangenomen door de Algemene Vergadering.

Ook zal hij de dringendheid benadrukken om werk te maken van het bijbehorende Actieprogramma (POA).

Oproep tot actie

“Helaas”, zegt een diplomaat die liever anoniem wil blijven, “geweld lijkt de cultuur in de huidige wereldorde, te oordelen naar de recente schietpartijen in Zuid-Afrika, de meedogenloze onderdrukking van demonstranten in Bahrein en Syrië en de zelfmoordaanslagen in Irak, Pakistan en Afghanistan.”

Hij vindt dat de VN inspanningen moet ondernemen om het actieprogramma door te voeren, zoals aangegeven in de Verklaring.

“De prijs van het geweld is astronomisch hoog”, zegt Cora Weiss van het Internationale Vredesbureau. Zij is een van de belangrijkste sprekers komende vrijdag tijdens het forum. “Als we doorgaan met de cultuur van geweld, zullen we voor altijd treuren om de doden en achterblijven met de zorg voor de gewonden. Het is tijd om harder te werken en ervoor te zorgen dat de komende generaties van de gesel van de oorlog bespaard blijven”.

Naast Weiss en de secretaris-generaal zullen ook andere sprekers focussen op de uitvoering van het POA uit 1999. Dat programma roept op om een cultuur van vrede te installeren door middel van onderwijs, de bevordering van een duurzame economische en sociale ontwikkeling, de eerbiediging van de mensenrechten, gelijkheid tussen man en vrouw, democratische participatie en de internationale vrede en veiligheid.

Samenbrengen en inspireren

Weiss legt uit dat het komende forum lidstaten en het maatschappelijk middenveld zal samenbrengen om overheden te inspireren om mee na te denken over wat ze kunnen doen om de cultuur van vrede en het POA te implementeren.

Ook zal het forum het maatschappelijk middenveld stimuleren om te blijven aandringen op geweldloosheid, bemiddeling, ontwapening en op een deelname van vrouwen op alle niveaus van de besluitvorming, voegt Weiss daar nog aan toe.

“We zullen de regeringen er voorzichtig aan herinneren dat ze mee instemden tot een 16-punten-actieplan dat nu moet worden uitgevoerd.”

Het Forum is een initiatief van de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN en komt tot stand met de medewerking van de Foundation for Culture of Peace en het nieuwsagentschap Inter Press Service (IPS).

Er zullen twee paneldiscussies plaatsvinden, een over nieuwe partnerships en ontwikkelingen met betrekking tot de cultuur van vrede en een tweede over de bevordering van de versterking van de wereldwijde vredesbeweging en de uitvoering van het VN-actieprogramma.

take down
the paywall
steun ons nu!