Braziliaanse justitie neemt ook kleine centrales onder vuur
Nieuws, Economie, Milieu, Brazilië, Energievoorziening, Rechtbank, Belo Monte-dam, Mato Grosso do Sul, Waterkrachtcentrales, Paraguay-rivier, Milieu-impact -

Braziliaanse justitie neemt ook kleine centrales onder vuur

RIO DE JANEIRO - Ook de kleine waterkrachtcentrales krijgen nu tegenwind van de Braziliaanse justitie. Een rechtbank schorste de bouw van de zogeheten microkrachtcentrales in het bekken van de Paraguay-rivier.

maandag 10 september 2012 19:40
Spread the love

Op vraag van het openbaar ministerie heeft een federale rechtbank alle werken aan kleine waterkrachtcentrales in de deelstaat Mato Grosso do Sul stilgelegd. Eerst moet hun totale milieu-impact worden nagegaan.

Er waren wel milieu-impactstudies uitgevoerd voor elk project afzonderlijk, maar volgens het openbaar ministerie moet zo’n studie voor het hele gebied gebeuren.

Volgens het vonnis kunnen de kleine centrales onherstelbare schade aanrichten.

Belo Monte

Grote waterkrachtcentrales liggen al een hele tijd onder vuur in Brazilië. Vorige maand liet de rechter de werken aan de Belo Monte-dam, de op twee na grootste stuwdam ter wereld, opnieuw stilleggen.

Volgens de Braziliaanse overheid is de impact van de microcentrales beperkt. Tegenstanders spreken dat tegen. Als veel centrales op één rivier liggen, dreigen de stuwmeren bij de centrales wel degelijk problemen te vooroorzaken, onder meer voor de visbestanden en voor de waterhuishouding in de Pantanal, een van de grootste draslandgebieden ter wereld.

De microcentrales hebben een vermogen van ongeveer 30 megawatt. Er zijn tientallen van die centrales gepland in het bekken van de Paraguay-rivier.

Twee derde van de elektriciteit in Brazilië komt van waterkrachtcentrales. Vandaag zijn er in het hele land 423 microwaterkrachtcentrales operationeel, goed voor 3,5 procent van de Braziliaanse energieproductie uit waterkracht.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!