photo by Threat to Democracy
Nieuws, Wereld, Milieu, Amazonegebied, Regenwoud -

Ontbossing vermindert neerslag in tropen

BRUSSEL, 7 september 2012 ( IPS ) — Grootschalige ontbossing van tropisch regenwoud kan neerslagpatronen zowel lokale als duizenden kilometer verder beïnvloeden, waarschuwt een nieuwe studie in het tijdschrift Nature.

vrijdag 7 september 2012 14:37
Spread the love

Als bossen verdwijnen en plaats maken voor weilanden of gewassen, dan heeft dat een ingrijpende invloed op de lokale watercyclus, waarschuwen wetenschappers van de Universiteit van Leeds en het Centrum voor Ecologie en Hydrologie.

De wetenschappers onderzochten de watercyclus in het Amazonegebied en in het Congobekken, de twee grootste tropische bosgebieden in de wereld. Ze combineerden satellietdata over de dikte van de vegetatie met klimatologische gegevens zoals windrichting en sterkte. Vervolgens vergeleken ze de resultaten met satellietgegevens over neerslag.

Opname van water

Uit hun studie blijkt dat lucht die over een tropisch regenwoud is gereisd minstens tweemaal zoveel neerslag produceert als lucht die over een dunnere vegetatie is gepasseerd. Hoe langer de lucht over het dichte woud reist, hoe meer damp er wordt opgenomen die later afgegeven kan worden als neerslag.

Toegepast op het Amazonegebied betekent dat volgens de wetenschappers dat er tegen 2050 mogelijk 12 procent minder neerslag zal vallen in het regenseizoen en zelfs 21 procent minder neerslag in het droge seizoen, als de ontbossing in het gebied aanhoudt aan het huidige tempo. De gevolgen kunnen zelfs voelbaar zijn in het zuiden van het land en in Argentinië, Paraguay en Uruguay.

Strijd tegen ontbossing

“Ons onderzoek brengt aan het licht dat de ontbossing in het Amazonegebied en in het Congobekken rampzalige gevolgen kan hebben voor mensen die duizenden kilometers verder wonen in de omliggende landen”, zegt Dominick Spracklen, hoofdauteur van de studie.

De wetenschappers roepen daarom op om de snelle ontbossing in de beide gebieden een halt toe te roepen. “Brazilië heeft de laatste tijd vooruitgang geboekt in de strijd om de historisch hoge ontbossingsgraad in het Amazonegebied terug te dringen. Onze studie benadrukt dat het absoluut mogelijk is om gevolgen voor de neerslagpatronen te vermijden”, zegt Spracklen. “Het Amazonegebied stuurt de neerslag over belangrijke landbouwgebieden in het zuiden van Brazilië, terwijl het Congobekken de neerslag stimuleert in Zuidelijk Afrika. Meer droogte zou ernstige implicaties hebben voor de landbouwers in die regio’s, die vaak in hun eigen onderhoud voorzien.”

take down
the paywall
steun ons nu!