Niet alleen in Northern Bahr al-Gazal worden maatregelen genomen om de voedselproductie te verhogen. Sinds april krijgen ambtenaren in de staten Oost- en Centraal-Equatoria vrijdag en zaterdag vrij om voedsel te verbouwen (foto: IPS).
Nieuws, Afrika, Politiek, Hongersnood, Zuid-Soedan, Juba, Voedselproductie, Voedselschaarste, Oost- en Centraal-Equatoria, Community Empowerment for Progress, Northern Bahr al-Gazal, Werkloze jongeren -

Zuid-Soedan verplicht jongeren om te werken in strijd tegen honger

JUBA - De politie in Zuid-Soedan pikt werkloze jongeren van de straat om ze verplicht te doen werken op 'politieboerderijen'. Het is volgens de politiechef van de staat Northern Bahr al-Gazal niet de bedoeling dat jongeren rondhangen op straat, terwijl het land te kampen heeft met grote voedseltekorten.

woensdag 5 september 2012 17:45
Spread the love

“Wie zelf niet aan het werk gaat, wordt opgepakt om voor ons voedsel te verbouwen”, zegt politiecommissaris Akot Deng Akot. Zo’n 4,7 miljoen Zuid-Soedanezen, bijna de helft van de bevolking, heeft te maken met voedseltekorten.

Volgens de VN is het tekort aan graan opgelopen van 200.000 ton in 2011 tot 470.000 ton dit jaar. De hoge brandstofprijzen en zwakke munt verergeren de situatie nog. Uit gegevens van het Nationaal Bureau voor de Statistiek blijkt dat meer dan 80 procent van de inwoners van Northern Bahr al-Gazal te kampen heeft met gebrek aan voedsel.

Drastische maatregelen om boeren te promoten

De autoriteiten van de staat hebben daarom drastische maatregelen genomen om het boeren in de regio te promoten. In het teeltseizoen van oktober tot december mogen boeren zelfs niet aankloppen bij plaatselijke rechtbanken om conflicten over eigendom van koeien uit te vechten.

“Tijdens het teeltseizoen zullen de rechtbanken stil liggen, zodat iedereen zijn tijd kan besteden aan het produceren van voedsel”, zegt Akot.

Er zijn al daadwerkelijk arrestaties geweest, zegt journalist Hou Akot Hou uit de regio. Volgens hem zijn tientallen jongeren aangehouden in opdracht van een plaatselijke chief, Atak Awan Anei.

Sommige inwoners van de staat staan achter de drastische politieacties. “Oudere jongens kunnen best aan het werk”, zegt de plaatselijke bewoner Justin Ayuer.

Tiener Titotiek Chour is het daarmee eens. “Wij kunnen best eten verbouwen, daar hebben we energie genoeg voor. Daarmee helpen we andere mensen.”

Ambtenaren krijgen vrij

Niet alleen in Northern Bahr al-Gazal worden maatregelen genomen om de voedselproductie te verhogen. Sinds april krijgen ambtenaren in de staten Oost- en Centraal-Equatoria vrijdag en zaterdag vrij om voedsel te verbouwen.

Gouverneur Louis Lobong Lojore heeft gedreigd te korten op de salarissen van ambtenaren die op die dagen niet aan het werk zijn. Die maatregel is volgens hem nodig om dat sommige ambtenaren zaten te drinken en spelletjes deden op de dagen dat ze verondersteld werden te boeren.

“We zien momenteel geen mensen meer onder bomen zitten, terwijl ze een kaartje leggen en thee drinken. Iedereen werkt mee”, zegt Felix Otudwa, de minister van Informatie van de staat Oost-Equatoria. Hij gelooft dat de maatregelen zullen leiden tot een hogere voedselproductie.

Maar niet iedereen is blij met de gang van zaken. “In welke wet staat dat mensen gearresteerd kunnen worden omdat ze niet tijdens werkuren op een boerderij aan het werk zijn”, vraagt Edmond Yakani, coördinator van de plaatselijke mensenrechtenorganisatie Community Empowerment for Progress.

Volgens hem zijn de maatregelen onwettig. Hij noemt het ook fout om salaris in te houden van ambtenaren die op hun vrije dagen niet aan het boeren zijn. “In welke wet staat dat dat kan”, vraagt Yakani. “Er moet eerst een wet goedgekeurd worden.”

De overheid moet vrijwillig boeren aanmoedigen door land, middelen en zaden te verschaffen, zegt hij.

Of de initiatieven succes hebben, moet nog blijken. Na de oogst van december wordt een onderzoek uitgevoerd waarbij mensen moeten aangeven op hoeveel grond ze gewassen hebben verbouwd, hoeveel uur ze daaraan gewerkt hebben en hoe groot de oogst was.

take down
the paywall
steun ons nu!