Fietstocht, Rosita Steenbeek, Arbeiderspers, Orakel van Delphi, Art Khachatrian -

Op de fiets naar het orakel

dinsdag 28 augustus 2012 13:02
Spread the love

Driemaal fietste de Armeense fotograaf Art Khachatrian van Amsterdam naar Rome om er zijn vriendin de Nederlandse schrijfster Rosita Steenbeek op te zoeken. En telkens vroeg hij of ze mee ging. Uiteindelijk zei ze ja. Maar ze fietsten niet naar Rome, maar van Amsterdam naar het orakel van Delphi: ‘Ken uzelf’ zegt het orakel. Het getailleerde dagboek van de trip verscheen zopas bij de Arbeiderspers.

Ze deden er uiteindelijk 42 dagen over om de drieduizend kilometer van Amsterdam naar Delphi in Griekenland af te pendelen. Ze reden langs de Rijn, over de Duitse Autobahn, dwars door Oostenrijk, Liechtenstein, over de Zwitserse Alpen in het gezelschap van verontrustende onweerswolken, bliksem en zware regen, om na een hallucinante daling van 2000 meter een met zon gezegende Italiaanse appelboomgaard binnen te rollen.

Titanenberg

Ze staken dan verder de Italiaanse rivier, de Rubicon over, beklommen vervolgens de Titanenberg van San Marino en daalden dan via fabelachtige steden zoals Mantua, Bologna en Ravenna – waar ze bijna verongelukten omwille van een aardverschuiving – naar Sinterklaas en Padre Pio, om dan veilig in de haven van Brindisi aan te komen. Daar scheepten ze in op de Ionian Queen die hen langs Ithaka voerde en hen tenslotte afzette op de Griekse kust.

Gebroken rug

Wat de onderneming zo bijzonder maakt is dat Rosita Steenbeek deze zware fietstocht maakte nadat ze gerevalideerd was van een gebroken rug die ze had opgelopen na een ongeluk. Daarbij heeft ze tijdens de tocht geen rugproblemen gehad. Ze had, zoals de meeste fietsers die dit soort lange tochten maken, wel last van een pijnlijk achterwerk en beschrijft ze sommige beklimmingen als ‘onmenselijk’ zwaar. Toch moet de lezer geen litanie verwachten van helse pijnen die deze twee fietsers tijdens hun tocht moesten doorstaan. Naast heel wat persoonlijke zaken beschrijft ze vooral de reis zelf van dag tot dag. En dat maakt deze uitgave toch ietwat uniek in het genre.

Geen voorbereiding

Dit komt omdat het boek oogt als een reisgids in romanvorm voor de niet getrainde fietser, want Rosita is aan de trip begonnen zonder noemenswaardige voorbereiding. Je kan op basis van haar relaas de tocht – mits voorzien van een behoorlijke uitrusting – best overdoen. Neem gerust haar boek mee en je zal onderweg vlot en probleemloos onderdak, een fietsenmaker of een betaalbare maaltijd vinden. Ze beschrijft de schitterende landschappen en steden die je onderweg doorkruist bovendien zo dat je als lezer niet eens de tocht hoeft te maken om van deze bijzondere onderneming te genieten. In ieder geval is dit een boek dat iedere verwoede fietser ongetwijfeld zal bekoren. Precies omdat haar boek afwijkt van de vaak te technische  reisgidsen voor fietsers die op de boekenmarkt worden gepresenteerd.

Rome

Met boeken als ‘De laatste vrouw’, ‘Schimmenrijk’ ‘Terug in Rome’ en ‘Ander licht’ bond Rosita Steenbeek (°Utrecht, 25 mei 1959) – in Vlaanderen wat minder bekend –  een groot Nederlands lezerspubliek aan zich. Ze verblijft afwisselend in Amsterdam en Rome. 

take down
the paywall
steun ons nu!