VS en Israël kibbelen over Iran
Nieuws, Wereld -

VS en Israël kibbelen over Iran

WASHINGTON — De Verenigde Staten ontkennen dat ze Iran als een meer onmiddellijke bedreiging zien, zoals de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak had beweerd. Washington is niet opgezet met de uitlatingen van Barak.

zondag 12 augustus 2012 17:54
Spread the love

Barak verkondigde op de Israëlische radio dat een nieuw Amerikaans rapport “dicht bij onze eigen inschatting komt, in tegenstelling tot eerdere Amerikaanse inschattingen. Het bestempelt de Iraanse situatie als nog dringender en besluit dat het minder waarschijnlijk is dat we de ontwikkelingen in het Iraanse kernwapenprogramma op tijd kunnen volgen”, zei hij.

De Amerikaanse regering reageerde geprikkeld op de uitspraken. “We zijn van mening dat er tijd en ruimte is om de diplomatieke route te blijven bewandelen, met steun van groeiende internationale druk op de Iraanse regering”, zei een woordvoerder. “We blijven van mening dat Iran niet op het punt staat om een kernwapen te ontwikkelen.”

Verkiezingen

Het thema van een militaire aanval op Iran is een hot topic geworden in de VS in aanloop naar de presidentsverkiezingen in november. De Republikeinse kandidaat Mitt Romney bracht vorige maand bezoek aan Israël en beloofde als president een sterker standpunt in te nemen voor de veiligheid van Israël dan Obama.

Obama van zijn kant keurde nieuwe wapenleveringen aan Israël goed en verzekerde de Israëli’s meerdere keren dat hij Iran niet zou toelaten om kernwapens te produceren.

In die atmosfeer kan een nieuw Amerikaans inlichtingenrapport, dat in Baraks woorden stelt dat “Iran verrassende, signifcante vorderingen heeft gemaakt in de ontwikkeling van een kernwapen”, de druk op Obama aanzienlijk doen toenemen om militaire actie te ondernemen. De verklaring van Barak is een dramatische en ongewone stap in internationale diplomatie.

Bedreiging of niet

In 2007 verraste een inlichtingenrapport, het zogenaamde National Intelligence Estimate (NIE), dat Iran niet langer werkte aan een kernwapen. In 2011 werd die inschatting bevestigd door een nieuwe NIE. Volgens de geruchtenmolen zou er een update zijn voor dat deel van het NIE, maar de inhoud daarvan is onbekend.

Begin januari getuigde James Clapper, de directeur Nationale Inlichtingendiensten, wel voor het Congres dat “we van mening zijn dat Iran de optie om een kernwapen te ontwikkelen openhoudt, onder meer door nucleaire installaties te bouwen die van pas kunnen komen als het beslist om dat uiteindelijk wel te doen.We weten echter niet of Iran uiteindelijk zal beslissen om dat te doen.”

Spionagespel

Volgens John R. Schindler, hoogleraar aan het U.S. Naval War College, zijn er verschillende redenen mogelijk voor de demarche van Barak. “Ofwel doen Barak en zijn regering een enorme schijnbeweging om Obama, die ze openlijk afkeuren, te misleiden. Ofwel hebben ze effectief de update van de NIE gezien, en voeren ze de druk op Washington op. Hoe dan ook: de regels van het spionagespel zijn duidelijk: als inlichtingendiensten informatie uitwisselen, zoals ze dagelijks doen, dan geef je die informatie niet door aan derden zonder toestemming. Nooit. En als je het wel doet, zal je je uiteindelijk verbranden en zal niemand nog met jou willen knikkeren.”

Volgens verschillende bronnen was er in Washington dan ook heel wat wrevel over de verklaringen van Barak.

Israëlische onenigheid

Mogelijk wijzen de verklaringen ook op onenigheid binnen Israël zelf. Er zijn steeds meer tekenen dat de regering, inclusief Barak en premier Benjamin Netanyahu, het oneens is met de Israëlische militaire inlichtingendiensten over een aanval op Iran. Volgens de Israëlische krant Yediot Ahoronot heeft Barak tweemaal vergaderd met topofficieren om hen te overtuigen van een aanval op Iran, maar kreeg hij twee keer te maken met sterke weerstand.

Toen Netanyahu begin deze maand vragen kreeg over de tegenstand van de inlichtingendiensten, zei hij enkel dat “in de Israëlische democratie, de beslissingen door de regering genomen worden, en dat die uitgevoerd worden door de militairen.”

De Israëlische regering lijkt dus niet enkel van mening te verschillen met de Amerikaanse regering, maar ook met de eigen inlichtingengemeenschap.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!