Gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene
Verslag, Nieuws, België, Index, Automatische loonindexering -

De aanval op de index, deel 213

Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB) geeft nog eens een snok aan het debat over de automatische indexering. Zijn pas bekendgemaakte studie bevat zeven voorstellen om het indexeringsmechanisme te hervormen. “De studie geeft, net als de Europese aanbevelingen, munitie aan hen die de crisis willen laten betalen door loontrekkenden en sociaal verzekerden”, reageert het ACV.

donderdag 28 juni 2012 15:22
Spread the love

Echt nieuwe ballonnetjes staan er niet in de 55-bladzijdenlange studie. Coene warmt enkele oude voorstellen op zoals de index in centen in plaats van procenten, all-in-akkoorden en een verdere uitholling van de indexkorf door er alle energieproducten uit te halen.

Daarnaast is er ook de piste om de indexering af te stemmen op de inflatiedoelstelling van de Europese Centrale Bank, namelijk twee procent. Volgens het ABVV is dat de belangrijkste weerhouden piste. ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw kreeg als regent van de Nationale Bank de studie woensdag al in de maag gesplitst. 

Onaanvaardbaar, klinkt het bij het ABVV. De vakbond haalt nog een paar straffe termen boven om de studie af te schieten: aanslag op de solidariteit, asociaal en inbreuk in lopende cao’s. De studie die volgens het ABVV een sterke liberale ideologische inslag heeft, kadert in de monetaristische en conservatieve visie van de Europese Centrale Bank.

De christelijke vakbond ACV gebruikt de studie om nog eens een pleidooi te houden voor een eerlijker verdeling van de belastingen. “Want niet de lonen zijn te hoog, maar de lasten op lonen. Omdat andere inkomens geen correcte bijdrage leveren”, aldus het ACV.

De vakbond vindt het huidige debat ook steriel. “Steriel, omdat het regeerakkoord ondubbelzinnig  de handhaving van de automatische indexering bevestigt”, zegt het ACV. Dat blijkt ook uit de eerste politieke reacties uit PS-hoek. “Geen sprake van dat we raken aan het huidige mechanisme dat heel goed werkt”, liet minister Laurette Onkelinx weten via Facebook.

Het ACV wijst op enkele punten in de studie van Luc Coene waar wel overleg over mogelijk is. Het gaat over de prijsvorming van gas en elektriciteit, de automatische prijsaanpassing in bepaalde sectoren die geen rekening houdt met de evolutie van de reële kosten, de gebrekkige marktwerking in enkele sectoren en Belgische zwaktes als gebrekkige innovatie en vorming.

Net vandaag raakte ook bekend dat de inflatie in juni op het laagste peil staat in twee jaar.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!