Chika Unigwe (foto: website Chika Unigwe)
Nieuws, Samenleving, België, Column, Integratiebeleid, Geert Bourgeois, Watmet, Stereotypering, Vlamingen, Column, Clichés, Asiel en migratie, Chika Unigwe, Integratiebrochure -

Wat Geert Bourgeois vergeten is

Minister Bourgeois (N-VA) – de man heeft zijn naam niet gestolen – kwam onlangs voor de dag met een integratiebrochure. Hij had wellicht niet kunnen vermoeden dat hij zijn nobele poging buitenlanders te helpen zich in Vlaanderen te vestigen als een boemerang recht in zijn gezicht terug zou krijgen.

dinsdag 22 mei 2012 18:45
Spread the love

Hoe heeft iemand toch ooit aan die brochure aanstoot kunnen nemen, ja, zelfs ‘neerbuigend’ kunnen noemen? Alleen maar omdat er stond dat ‘Vlamingen stipt zijn’, en je dus ‘op tijd moet komen’?

Alleen maar omdat er gewaarschuwd wordt dat het ‘in Vlaanderen geen geld regent’? Wat heeft de goegemeente toch tegen een brochure die immigranten helpt te begrijpen dat Vlamingen ‘niet van lawaai houden’? We weten toch allemaal dat de enige mensen die onze mooie Vlaamse steden onleefbaar maken door hun lawaai, de horden immigranten zijn die onvoldoende geïntegreerd zijn in onze maatschappij?

Wat doet Bourgeois dan wel verkeerd als hij er gewoon even op wijst dat de waarden waarvan we allemaal dachten dat ze universeel waren, eigenlijk Vlaams zijn? Persoonlijk denk ik zelfs dat de brochure onvolledig is. Deze aanvulling bij de brochure is mijn eigen bescheiden bijdrage tot de integratie van de buitenlanders die naar ons gewest komen – het is immers vrij duidelijk dat ze gewoon van een andere planeet komen.

Vlamingen eten voedsel. We eten frieten, rijst en pasta. We eten uit borden. Volwassenen gebruiken borden van porselein, en voor de peuters zijn er plastieken borden. Porseleinen borden zijn gevaarlijk voor peuters, want als ze breken, kunnen onze dierbare kleintjes zich pijn doen aan de scherven.

Als jullie, buitenlanders, naar hier willen komen, moeten jullie zeker uit borden leren eten, zodat jullie de gevarieerde Vlaamse keuken beter kunnen appreciëren. We eten ook met bestek: lepels, vorken en messen. Die mag iedereen gebruiken, ook de kleintjes.

Vlamingen dragen schoeisel: sandalen in de zomer, en schoenen in de winter. Het is verplicht om altijd schoeisel te dragen. Binnen in huis dragen de meeste Vlamingen pantoffels. Aan de kust kun je soms mensen aantreffen die blootsvoets lopen. Dat zijn verraders, of mensen van buitenlandse afkomst die niet voldoende geïntegreerd zijn.

Wanhoop niet als je er niet in slaagt schoeisel te kopen voor je naar Vlaanderen verhuist. Je kunt er hier altijd aanschaffen, in een schoenwinkel of een grote supermarkt. De buren met wie je vriendschap hebt gesloten toen jullie op hetzelfde moment het vuilnis buitenzetten, zullen je met veel plezier de weg naar zo’n winkel wijzen.

Vlamingen nemen vakantie. Als werknemer is het je onvervreemdbaar recht om op vakantie te gaan. Het is de beloning voor al je harde werk. Ook je kinderen hebben hier recht op. Ga in de zomer met je familie naar zee. Doe in de winter iets typisch Vlaams (ga bijvoorbeeld skieën). Je kunt ook naar een warm land gaan. Toon iedereen hoe blij je bent dat je op reis bent door stapels foto’s te nemen.

Wandel hand-in-hand (dat hoort zo) met je geliefden, en maak ‘s avonds lange wandelingen. Stuur postkaartjes naar het thuisfront, als je tenminste iemand hebt die een postkaartje verdient. Documenteer elke dag van je vakantie zo uitvoerig mogelijk om alles na je terugkeer in geuren en kleuren te kunnen vertellen.

Als je je herinneringen met niemand kunt delen, deel ze dan met je reisgenoten. Als je in een hotel verbleef, roddel dan wat over de andere gasten. Haal herinneringen op aan hun kleine kantjes en lach hartelijk om hen.

Vlamingen kunnen geen vuilnis of rommel verdragen. Als je in onze gemeenschap wil passen, probeer dan jezelf en je huis netjes te houden. Boen je ramen, schrob je toiletten. Was je achter je oren. Poets je tanden. Het Engelse spreekwoord ‘cleanliness is next to godliness‘ kan niet anders dan van Vlaamse oorsprong zijn.

Het zou kunnen dat je toevallig iemand tegenkomt die zich niet aan die regel houdt. Zo’n mensen zijn geen Vlamingen. Er zijn hier veel illegale immigranten die alleen maar beweren dat ze Vlaams zijn.

Vlamingen houden van honden. Breng echter alstublieft geen honden mee uit je eigen land. We willen niet dat onze Vlaamse honden door immigrantenhonden bezoedeld worden. Je kunt een hond kopen eenmaal je in ons land bent. Vlaamse honden worden graag uitgelaten en aangehaald. Neem ze mee naar parken.

Parken zijn een goede manier om Vlamingen te ontmoeten. Begin een gesprekje met andere mensen die hun hond uitlaten. Geef een complimentje over hun hond. Vlamingen krijgen graag complimentjes!

En tot slot: leer zoveel mogelijk grappen over Walen en Nederlanders. Dat is onze nationale sport. Je bent pas een goede immigrant in Vlaanderen als je er een hele resem kent.

Succes, en welkom in Vlaanderen!

Chika Unigwe

Chika Unigwe is een Afro-Belgische schrijfster van Nigeriaanse origine. Ze schrijft zowel fictie, poëzie en educatieve boeken. Haar tweede roman, ‘On Black Sisters’ Street’, verscheen in 2008 in het Nederlands (onder de titel ‘Fata Morgana’) en in 2009 in het Engels.

(Uit het Nigeriaans Engels vertaald door Steven Haerens)

take down
the paywall
steun ons nu!