“Noorden heeft sinds 1850 meeste CO2 uitgestoten”
Nieuws, Wereld, Milieu, Klimaatverandering -

“Noorden heeft sinds 1850 meeste CO2 uitgestoten”

Het geïndustrialiseerde Noorden heeft sinds het begin van de industrialisering veruit de meeste CO2 uitgestoten en moet daarom de grootste inspanning leveren in de strijd tegen de klimaatwijziging. Dat heeft Martin Khor van het South Centre verklaard tijdens de VN-klimaatgesprekken in Bonn.

zondag 20 mei 2012 15:23
Spread the love

De klimaatgesprekken die van 15 tot 25 mei in Bonn plaatsvinden, moeten de onderhandelingen voor een nieuw klimaatakkoord voorbereiden. Dat akkoord moet het Kyotoprotocol van 1997 opvolgen.

Om tot een internationaal akkoord te komen moet tegelijk aan drie criteria voldaan worden, zei Martin Khor in Bonn: milieu, ontwikkeling en gelijkheid.

Sinds 1850, het begin van de industrialisering, tot 2008 werd meer dan 1200 gigaton CO2 uitgestoten, wat de aanzet heeft gegeven tot de klimaatwijziging, zegt Khor. De geïndustrialiseerde landen waren verantwoordelijk voor bijna drie kwart van die uitstoot terwijl ze in die periode maar een kwart van de wereldbevolking vertegenwoordigden.

Bij de bepaling van een wereldwijde doelstelling hebben de landen van het geïndustrialiseerde Noorden dan ook een bijzondere verantwoordelijkheid, aldus Khor. Zij moeten de kosten dekken van het klimaatbeleid dat ontwikkelingslanden moeten voeren.

Khor is directeur van het South Centre, een intergouvernementele organisatie van ontwikkelingslanden, met hoofdkwartier in Genève. Het akkoord dat aan het South Centre ten grondslag ligt, is door 51 landen onderschreven.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!