Occupy blokkeert Frankfurt
Nieuws, Wereld, Europa, Samenleving, Duitsland, Blockupy -

Occupy blokkeert Frankfurt

Van woensdag 16 tot en met zaterdag 19 mei wordt Frankfurt het toneel van duizenden demonstranten die de Europese Centrale Bank (ECB) in de Duitse stad willen blokkeren. Met 'Blockupy Frankfurt' willen ze de buitenwereld duidelijk maken wie mee aan de basis ligt van de economische crisis. DeWereldMorgen.be sprak met 2 getuigen die in Frankfurt verblijven.

vrijdag 18 mei 2012 23:25
Spread the love

Geschat wordt dat ze met zo’n 10.000 demonstranten zijn en op zaterdag 19 mei zou dat aantal oplopen tot maar liefst 30.000 demonstranten. Hoewel ze uit alle uithoeken van Europa komen, zijn ze er allemaal met eenzelfde doel: protesteren tegen de wijdverspreide verarming en de economische crisis waar de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie volgens de demonstranten verantwoordelijk voor zijn. 

Vreedzame acties niet welkom

De bedoeling van de Occupy-demonstranten was om de parken en centrale pleinen in het stadscentrum van Frankfurt te bezetten met tenten. Ze wilden plaats maken voor discussies en debatten. Op vrijdag wilden ze vanuit verschillende punten naar het financiële centrum trekken om de Europese Centrale Bank en andere belangrijke instituten in Frankfurt te blokkeren om op zaterdag af te sluiten met een internationale massademonstratie.

Maar de demonstranten hadden niet veel geluk deze week. Ze kregen van de Duitse rechtbank te horen dat betogen op donderdag en vrijdag verboden was. Enkel op woensdag en zaterdag liet de rechtbank acties toe. De rechters oordeelden dat ze de veiligheid van de werknemers van de ECB niet konden garanderen. Nochtans zou het enkel om vreedzame acties gaan.

Frankfurt geblokkeerd door duizenden agenten

Felipe Van Keirsbilck, algemeen secretaris van de Franstalige christelijke bediendevakbond CNE, is momenteel ook in Frankfurt en zag hoe honderden jongeren werden opgepakt of het centrum van Frankfurt niet mochten binnenkomen: “Het is zo ironisch: het staat hier vol met politieagenten en barricades. Wij mochten zelf geen blokkade optrekken rond de ECB, maar eigenlijk doen ze nu juist hetzelfde. Het enige verschil is dat ze niet alleen de ECB bezetten maar het hele centrum. Dit is een enorm machtsvertoon,” zegt Van Keirsbilck. 

“Al de hele dag komt er niemand in,” gaat Keirsbilck verder, “geen toerist, geen inwoner, geen demonstrant… niemand! Het is echt ongelooflijk hoe ze in één slag alle democratische rechten opheffen om de ECB te beschermen. Zelfs tussen Berlijn en Frankfurt zijn er bussen tegengehouden met jongeren die hier gewoon vreedzaam actie wilden voeren. Ook zij mogen de stad niet binnenkomen.” 

Het valt Van Keirsbilck wel op hoe rustig de sfeer onder de demonstranten is: “We zien dat jongeren en militanten vergaderingen houden op verschillende locaties. Het is enorm goed georganiseerd, je ziet dat ze nog niet klaar zijn om op te geven. Ze hebben hoop.”

“Het is wel moeilijk om te weten hoe alles de komende uren zal verlopen, elk uur verandert er wel iets. Via twitter kunnen we gelukkig volgen waar de volgende vergaderingen zijn, maar de blokkade van de agenten heeft toch een zeer groot effect gehad. Heel wat mensen konden er gewoon niet geraken of werden tegengehouden en verplicht hun identiteitskaart af te geven om ze vervolgens te bannen uit de stad. Als ze terugkomen lopen ze het risico gewoon de cel in te vliegen. Ik vraag me af welke invloed dit op de manifestaties van morgen zal hebben,” aldus Van Keirsbilck.

Gespannen sfeer

Ook Linus Vanhellemont is aanwezig op de demonstratie. Hij is verbaasd over de acties die de politie houdt en over het aantal agenten die de stad liet optrommelen: “Dit is gewoon ongelooflijk en absurd. Ik heb nog nooit zoveel agenten gezien. Volgens sommigen zijn ze met 16.000 eenheden! Het centrum van Frankfurt is hermetisch afgesloten, niemand komt er nog in”, zegt Vanhellemont.

Volgens Vanhellemont is de sfeer onder de politieagenten behoorlijk gespannen, maar zijn de betogers redelijk rustig, ondanks ze continue in de gaten worden gehouden: “Dit is toch een echte schande. Wij proberen hier op een vreedzame manier actie te voeren en zij sluiten ons helemaal af. En dit is dan wat ze Europese democratie noemen? Wij hebben maar liefst 60 km omweg moeten maken om in het centrum te geraken, de laatste 3 km deden we met de trein, anders was de kans groot dat ook wij opgepakt werden.”

Debat en discussie

Tijdens de blokkades van de agenten is er nog wel plaats voor enkele debatten op privé-eigendommen die de politie niet zo maar kan of mag onderbreken: “Op twee plaatsen, waaronder een universiteit, wordt er momenteel een volksvergadering gehouden over de economische crisis, Griekenland en het zelfstandige statuut van de Europese Centrale Bank,” zegt Vanhellemont.

“De eisen die we tijdens deze demonstraties stellen, gaan natuurlijk veel verder dan louter de Europese economische crisis. Maar wat ik hier wel vaak hoor, is dat het reddingsplan voor Griekenland dringend moet herbekeken worden. Het kan toch niet dat een land moet lenen aan 20 tot 24 procent terwijl de privébanken deze lening zelf krijgen aan 1 procent? Op deze manier hypothekeren ze gewoon alle kansen tot ontwikkeling. Europa moet dringend haar reddingsplannen herzien.” zegt Vanhellemont.

Een ander pijnpunt dat tijdens deze demonstratie regelmatig wordt aangehaald, is volgens onze getuige het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM). Even een kleine situering: het ESM is een noodfonds waarop de 17 aangesloten lidstaten van het verdrag kunnen rekenen wanneer ze in financiële nood zitten.

Het ESM mag volgens het verdrag geld van een Europees land eisen en mag zelf beslissen hoeveel dat is. Het aangesproken land moet dan binnen de zeven dagen aan die eis voldoen. Het ESM hoeft daarenboven geen verantwoording af te leggen over wat er met dat geld zal gebeuren en is gemachtigd hervormingen door te voeren in de deelnemende landen. Bovendien is het ESM volledig juridisch onschendbaar. “Totaal onaanvaardbaar en ondemocratisch,” zegt Vanhellemont over het ESM.

De Europese Centrale Bank speelde het vrijdag in ieder geval op zeker en wilde elk contact met de demonstranten vermijden. De vergaderingen van de ECB gingen niet meer door in het gebouw van de ECB zelf, maar op een geheime locatie die pas één uur op voorhand bekend werd gemaakt.

Het is nog afwachten hoe de acties zaterdag zullen verlopen, maar verwacht wordt dat de demonstranten gewoon op een vreedzame manier actie zullen voeren zoals oorspronkelijk de bedoeling was.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!