De verwelkoming van politica Liu Yandong schoot bij sommige omstaanders in het verkeerde keelgat. (foto: KU Leuven)
Nieuws, Politiek, België, Leuven, China, KU Leuven, Staatsveiligheid, Liu Yandong, Uitwisselingsstudenten -

Begroeting Liu Yandong aan KU Leuven mondt uit in speculaties

LEUVEN - Half april 2012 kreeg de Katholieke Universiteit van Leuven een speciale gaste over de vloer. Politica Liu Yandong, die lid is van het politbureau van de Chinese Communistische Partij en van de Chinese staatsraad, is verantwoordelijk voor onderwijs, jeugd en cultuur in haar thuisland.

woensdag 2 mei 2012 11:45
Spread the love

Yandong bracht een bezoek aan België in het kader van ‘EU-China-High-Level People-to-People Dialogue’, een initiatief van de Chinese overheid. Dat overlegorgaan moet in de toekomst uitwisseling van studenten en academici tussen Europese landen en China bevorderen.

De KU Leuven meldde dat Chinezen er dit academiejaar nu al de op één na grootste groep van buitenlanders vormen. Doel van dit bezoek was de band tussen de KU Leuven en de universiteiten in China te versterken.

De Chinese gaste werd met veel applaus onthaald. Enkele enthousiastelingen, voornamelijk studenten Sinologie en hun uitwisselingspartners, haalden voor de gelegenheid zelfgemaakte spandoeken boven met Chinese opschriften. Deze actie, die bedoeld was om Yandong een warm onthaal te bezorgen, schoot bij sommige omstanders in het verkeerde keelgat. De opschriften bestonden uit Chinese karakters, waardoor ze voor velen onleesbaar waren.

Speculaties

Dit leidde tot speculaties. De Belgische Staatsveiligheid vreesde dat tussen de aanwezige Chinese uitwisselingsstudenten mogelijk spionnen zaten. Er werd gevreesd dat heel wat kostbare informatie, die de uitwisselingsstudenten in de aflopen tijd hadden vergaard, in handen zou komen van Chinese intellectuelen in hun moederland. Er werden ook vragen gesteld bij de stijging van het aantal Chinezen aan Vlaamse universiteiten.

Onbegrip

De veronderstellingen van de Belgische Staatsveiligheid botsen op heel wat onbegrip bij Leuvense studenten. Vooral studenten uit de academische bachelors Sinologie en Japanologie staan versteld van de gebeurtenissen.

Volgens Sinem, een 19-jarige studente Sinologie, wordt het verhaal enorm opgeklopt door de media. “China is immers een belangrijke schakel in de wereldeconomie en wint steeds meer aan invloed. We kunnen het gewicht dat dit Aziatische land in de economische schaal legt, niet langer negeren.”

“Het feit dat China momenteel bezig is aan een economische groeispurt, leidt er onvermijdelijk toe dat er bij Chinese studenten steeds meer belangstelling groeit voor Europa”, merkt Sinem op. “Vermoedelijk vloeit de vrees voor spionage voort uit een angst achterstand op te bouwen op vlak van economische ontwikkeling en innovatie.”

Meer uitwisselingsstudenten

“Hoewel het algemene percentage van buitenlandse studenten fors gestegen is in de afgelopen jaren, wordt in deze discussie hoofdzakelijk de aanwezigheid van Chinese studenten in België benadrukt”, vindt Sinem. “Mensen mogen niet de indruk krijgen dat enkel het aantal studenten uit China drastisch gestegen is. Het is voorbarig te veronderstellen dat er kwaad opzet in het spel is.”

© 2012 – StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!