Goe Gespeeld! pleit voor meer tolerantie voor jongeren in de openbare ruimte. (foto: Vlaamse Dienst Speelpleinwerk)
Nieuws, Samenleving, België, Stampmedia, Kinderrechten, Watmet, Verdraagzaamheid, Buiten spelen, Buitenspeeldag -

Kinderen hebben het recht om te spelen

Naar aanleiding van de vijfde Buitenspeeldag op woensdag 28 maart lanceerde Goe Gespeeld! het charter 'Spelen is een kinderrecht!' Met het charter roept Goe Gespeeld! alle gemeenten in Vlaanderen op om acht concrete punten op te nemen in het lokale beleid.

vrijdag 30 maart 2012 11:30
Spread the love

Goe Gespeeld! is een project van diverse jeugdorganisaties dat pleit voor écht spelen. Zij hebben nu de Gespeeld! Partij, een nieuwe kinderpartij, opgericht. Deze partij zal erop toezien dat alle gemeenten het charter op de juiste manier opnemen in het lokale beleid.

Politieke ingreep

Het charter is de uitwerking van een voorstel dat vorig jaar door een aantal parlementsleden van verschillende partijen is ingediend. Het krijgt steun van minister van Jeugd Pascal Smet (SP.A) en kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. Tegelijkertijd werd een oproep gedaan om de verdraagzaamheid ten opzichte van spelende kinderen en jongeren te vergroten. Ook worden gemeenten opgeroepen om zich in te zetten voor veilige en kwaliteitsvolle speelruimtes. Samen met een aantal kinderen ondertekenden Pascal Smet en Bruno Vanobbergen op 28 maart het charter in het Vlaams Parlement.

“Ons charter komt volledig tegemoet aan de inhoud van het voorstel en krijgt de steun van de indieners ervan”, zegt Jo Van den Bossche van Goe Gespeeld! “Het charter is een concreet instrument om de gemeentebesturen aan te zetten werk te maken van het recht op spelen. Het gaat dus om meer dan enkel mooie woorden. Dat minister Smet en kinderrechtencommissaris Vanobbergen zich achter het charter zetten, kan de boodschap alleen maar versterken.”

Recht op ‘kind zijn’

Minister Smet mocht als eerste het charter ondertekenen. “Eigenlijk vind ik het erg dat we op de vijfde editie van de Buitenspeeldag dit charter moeten ondertekenen. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat kinderen in hun gemeente recht hebben op ruimte om te spelen en leeftijdsgenoten in hun vrije tijd te ontmoeten. Kinderen hebben het recht om kind te zijn: geen verantwoordelijkheid en de mogelijkheid hebben om te spelen, op te groeien en zich te ontwikkelen.”

Sarah van de Korput (11) is voorzitter van de nieuwe partij. Ze is er van overtuigd dat de charter het verschil kan maken. “Spelen is belangrijk omdat je nieuwe vrienden maakt en er ook dingen door leert. Ik zou willen dat er in elke gemeente goed gespeeld wordt omdat ik vind dat kinderen moeten kunnen spelen, want anders zouden we direct volwassenen zijn.”

Op het speelveld

Een charter dat aandacht vraagt voor het recht op spelen en ruimte voor kinderen in gemeenten en steden is dringend nodig. “De komende tien jaar komen er naar schatting 100.000 kinderen tussen 0 en 12 jaar bij”, zegt Vanobbergen. “Dit wil zeggen dat we steeds meer kinderen krijgen en steeds minder plaats. Het charter ziet de publieke ruimte als gedeelde ruimte. Dat is belangrijk: een gemeente die dit charter tekent, engageert zich bijgevolg om kinderen te betrekken bij het inrichten van die openbare ruimte.”

Verschillende Vlaamse gemeenten en steden brengen het charter nu al in de praktijk. Zo zijn er politiereglementen aangepast, parken opengesteld om te spelen en in sommige gemeenten krijgen kinderen de kans om mee de openbare ruimte te ontwerpen. “We stellen inderdaad vast dat er al verschillende steden en gemeenten, misschien onbewust, ons charter toepassen. Dat vinden we super en het is een stap in de goede richting. Het charter moet helpen om het recht op spelen voor alle kinderen mogelijk te maken”, zegt Van den Bossche.

De punten van het charter zijn:

    In onze gemeente spelen kinderen in alle openbare ruimte
    In onze gemeente spelen kinderen in het groen
    In onze gemeente is spelen geen overlast
    In onze gemeente kunnen kinderen zich veilig verplaatsen
    In onze gemeente is er voldoende speelruimte voor georganiseerd jeugdwerk
    In onze gemeente creëren lokale beleidsmakers een verdraagzaam klimaat ten aanzien van spelende kinderen
    In onze gemeente houdt elke beleidsmaatregel rekening met de impact op kinderen en jongeren
    In onze gemeente ontwerpen kinderen mee de openbare ruimte

© 2012 – StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!