Nieuws, Wereld, Milieu, India, Toerisme, Kasjmir -

Toerisme vervangt terrorisme in Kasjmir

Nu het opnieuw rustiger is in de opstandige Indiase deelstaat Kasjmir, trekt de vallei horden toeristen aan. Ze brengen geld in het laatje, maar verwoesten ook het kwetsbare ecosysteem.

vrijdag 23 maart 2012 17:33
Spread the love

Het milieuagentschap van Kasjmir is erg verontrust over de bouw van het vakantieoord Sonamarg. “Hoewel moderne infrastructuur zeer belangrijk is om aan de noden van de toeristische sector te voldoen, moet dat op een milieuvriendelijke wijze gebeuren om het kwetsbare ecosysteem van Sonamarg in stand te houden”, staat te lezen in een nog niet gepubliceerd rapport.

“De ontwikkeling die al bezig is of die er zit aan te komen in Sonamarg, heeft een zware impact op het milieu”, waarschuwt het agentschap in het rapport dat IPS exclusief kon inkijken.

Er is niet nagedacht over de verwerking van het afval dat de honderdduizenden toeristen zullen produceren. Bovendien vloeit het afvalwater onbehandeld in de Sindh, een rivier die door het resort stroomt.  “Zonder waterzuiveringsstation veroorzaakt dit zware een vervuiling van de rivier”, aldus het rapport.

Ongerepte vallei

Milieuactivisten in Kasjmir zeggen dat Sonamarg voorlopig gespaard is gebleven van de zichtbare verwoesting in andere toeristische trekpleisters in de deelstaat Jammu en Kasjmir, zoals Gulmarg en Pahalgam.

“Jammer genoeg gaat het in deze ongerepte vallei dezelfde kant uit”, zegt Musavir Ahmed van de ngo Sereen Kasjmir. “Pahalgam en Gulmarg zijn veranderd in een betonnen jungle door gebrek aan planning, waarbij geen rekening werd gehouden met de verwerking van vast en vloeibaar afval.”

Gulmarg bijvoorbeeld, op 50 kilometer ten noorden van Srinagar, heeft geen afvalverwerking. Toch ontvangt het skiresort elke zomer duizenden toeristen die bergen afval achterlaten.

Vervuilde meren

De gevolgen zijn merkbaar. Het bekende Dalmeer in Srinagar is veranderd in een poel door al het rioolwater dat erin geloosd wordt. Volgens Shahid Ahmad, docent Milieuwetenschappen aan het Sri Pratap-college in Srinagar, is het meer ook in omvang afgenomen. “De bouw van infrastructuur en hotels langs de oevers heeft het meer ernstig doen krimpen.”

Het Dalmeer is geen alleenstaand geval in Kasjmir. Ahmad stelt dat het Wullarmeer, Mansbalmeer en Ancharmeer op dezelfde manier worden bedreigd. “Wullar, een van de grootste zoetwatermeren van Azia, is gekrompen van 190 vierkante kilometer tot ongeveer 72 vierkante kilometer.”

Atal Dillu, verantwoordelijk voor toerisme in Kasjmir, erkent dat er veel lacunes zitten in het beleid. “We maken werk van de installatie van waterzuiveringsstations en afvalverbrandingsovens op de belangrijkste toeristische sites.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!