Nieuws, Wereld, Milieu -

GGO’s verdacht van verdwijnen monarchvlinder

Wetenschappers hebben een belangrijke link ontdekt tussen de teloorgang van de monarchvlinder en het gebruik van genetisch gewijzigde gewassen in de Amerikaanse landbouw.

donderdag 22 maart 2012 08:18
Spread the love

De zwart met oranje monarchvlinder is een van de meest bekende insecten in de Verenigde Staten. Elk jaar legt hij duizenden kilometers af naar de bergen van Mexico om er samen te drommen in boomkruinen. Maar het aantal vlinders dat het jaarlijks tot in Mexico redt, daalt elk jaar.

Vorig jaar namen de vlinders amper 3 hectare in, terwijl dat in 1996 nog 20 hectare was. Over de oorzaken van de achteruitgang tastten wetenschappers tot nog toe in het duister: droogte, houtkap en menselijke activiteiten werden als mogelijke verstoorders genoemd.

Maar het nieuwe onderzoek zoekt het in een heel andere hoek: tussen 1999 en 2010 daalde het aantal eitjes van de monarchvlinder met maar liefst 81 procent in het Amerikaanse Midwesten, en dat is precies de periode waarin genetisch gewijzigde gewassen de norm werden in de Amerikaanse landbouw.

Zijdeplant

Onderzoekers van de University of Minnesota en de Iowa State University hebben nu de link tussen beide gevonden: in dezelfde periode verdween de zijdeplant vrijwel volledig van de Amerikaanse velden. Die zijdeplant (Asclepias syriaca) is cruciaal voor de vlinders, die er hun eitjes leggen en er als rups afhankelijk van zijn voor voedsel. Ze publiceerden hun onderzoek afgelopen week in het tijdschrift Insect Conservation and Diversity.

Volgens onderzoeker John Pleasants is het een duidelijk voorbeeld van een onbedoeld gevolg van de introductie van genetisch gewijzigde gewassen. “Als we iets introduceren, weten we niet altijd wat de consequenties zullen zijn”, zegt hij in de krant Star Tribune.

Met name het gebruik van Roundup Ready-varianten van maïs en sojabonen vormt een probleem. Die gewassen zijn resistent tegen glyfosaten, die in grote hoeveelheden gebruikt worden door de boeren als onkruidverdelger. Uit data van de Amerikaanse overheid blijkt dat 94 procent van de Amerikaanse sojaboeren en 72 procent van de maïsboeren de stof gebruikt.

De wetenschappers vragen meer aandacht voor de habitat van vlinders buiten het landbouwareaal. Daar moet de zijdeplant vrij kunnen groeien en moeten de vlinders de kans krijgen om zich voort te planten. “Het verlies van habitat is zo groot dat we het op een of andere manier moeten compenseren”, zegt Pleasants. “Als we dat niet doen, zal de populatie blijven krimpen tot de vlinder uitsterft.”

take down
the paywall
steun ons nu!