Naar schatting 100.000 betogers kwamen in Genua op zaterdag 17 maart op straat tegen de maffia (foto: Flickr – Sylvie Gjio)
Nieuws, Europa, Politiek, Protest, Italië, Maffia, Genua, Libera -

Vreedzaam protest in Genua tegen geweld van Italiaanse maffia

Zaterdag 17 maart kwamen in de Noord-Italiaanse stad Genua zo’n 100.000 betogers op straat tegen de maffia. Familieleden van slachtoffers van het maffiageweld en ook de voorzitter van de antimaffiavereniging Libera betoogden. Italië slaagt er maar niet in de maffia te verslaan.

woensdag 21 maart 2012 16:00
Spread the love

“De maffia is niet onoverwinnelijk. De maffia is menselijk en zoals alle menselijke dingen kent ze een begin en evolueert ze. Maar ze zal ook een einde kennen”, voorspelde Giovanni Falcone, de beroemde onderzoeksrechter. Falcone bracht in 1984 een van de grootste maffiabazen, Salvatore Riina, voor het gerecht.

In 1992 werd de maffiajager vermoord. Nu, 20 jaar later, is de georganiseerde misdaad in Italië nog steeds springlevend. Wanneer ze haar einde zal kennen, weet niemand. De antimaffiabeweging geeft de strijd echter nog lang niet op.

Italianen verenigen zich

‘Naar een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een Italië tegen maffia en corruptie’, zo luidt de slogan van de vereniging Libera – Verenigingen, namen en aantallen tegen de maffia. De vereniging organiseerde afgelopen zaterdag een massabetoging in de Ligurische havenstad Genua. Onder de vele betogers waren veel familieleden van maffiaslachtoffers. Ze droegen allemaal T-shirts met namen van hun geliefden die ze verloren in het geweld van de georganiseerde misdaad.

Libera organiseert niet alleen betogingen. De vereniging groepeert ondertussen zo’n 1.200 verenigingen, scholen en groeperingen die samen de maffia een halt willen toeroepen. Ze probeert te sensibiliseren via onderwijs, maar ook door elk jaar de slachtoffers van de georganiseerde misdaad te herdenken.

Libera zet zich ook in om bijvoorbeeld geconfisqueerd vastgoed in te zetten voor sociale doeleinden. In verschillende regio’s hebben studenten illegale huizen en villa’s al getransformeerd tot boerderij of wijngaard.

Jeugdige vuist

De jonge Italiaanse scouts zorgden voor een vlot verloop van de betoging en betuigden op die manier hun steun aan het initiatief. Tussen de betogers zelf liepen ook veel jongeren. De Italiaanse jeugd verheft steeds vaker en luider haar stem tegen de georganiseerde misdaad.

Een voorbeeld is de organisatie Ammazzateci tutti (‘Vermoord ons allemaal’), ontstaan in Zuid-Italië in 2005. Il Movimento, zoals ze zichzelf ook noemt, is ondertussen uitgeroeid tot een nationale vereniging van jongeren die strijden tegen de maffia. De organisatie doet aan sensibilisering via betogingen, congressen en lezingen in scholen. De jongeren van il Movimento kregen al diverse onderscheidingen voor hun inzet.

Enorm draagvlak

Een enkele betoging bracht meer dan 100.000 mensen op de been. Op een vreedzame manier maakten zij een vuist tegen de Italiaanse georganiseerde misdaad. De kleurrijke optocht is een bewijs van het enorme maatschappelijke draagvlak in Italië voor de antimaffiabewegingen. De betoging bewijst ook dat de slachtoffers van de maffia nog lang niet vergeten zijn.

De Italiaanse president Giorgio Napolitano sprak eveneens zijn steun uit voor de antimaffiaverenigingen. “De voortdurende inspanning om de herinnering aan de slachtoffers van de maffia levend te houden, draagt bij tot de beperking van de bewegingsruimte voor de georganiseerde misdaad”, meldde hij in een persbericht.

Een andere bekende Italiaan die strijdt tegen de maffia is uiteraard Roberto Saviano, journalist en auteur van onder andere Gomorrah. Zijn boek maakte van hem een van de uithangborden van de antimaffia, maar ook een doelwit voor de criminele organisaties.

Om af te sluiten een citaat van Don Ciotti, voorzitter van Libera, dat de boodschap van de betoging in Genua kernachtig samenvat: “Vandaag zijn we hier samen om de maffia duidelijk te maken dat ze zal verliezen. En dat wij zullen winnen.”

© 2012 – StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!