Foto: the nation
Nieuws, Wereld, Samenleving, #occupywallstreet, 'Occupy Wallstreet', #occupy -

Politiebrutaliteit blaast nieuw leven in Occupy Wall Street

Met de lente lijkt Occupy Wall Street, zes maanden na de eerst Occupy-acties, een nieuwe adem te hebben gevonden. De actie van enkele honderden activisten in Zucotti Park had ongemerkt kunnen verlopen. Maar ook dit keer geraakt Occupy Wall Street door het agressief optreden van de politie in de mainstream media - zie ook de video. En zorgt het voor een hernieuwde mobilisatie.

woensdag 21 maart 2012 19:41
Spread the love

Enkele tientallen activisten van Occupy Wall Street zakten zaterdagavond 17 maart af naar Zucotti Park, nabij Wall Street, de plek waar de allereerste bezetting plaatsvond op 17 september vorig jaar. Ze wilden daar het halfjarig bestaan van de Occupy-beweging vieren. De politie bestormde het park en pakte de activisten zaterdagavond hardhandig aan.

Een 70-tal activisten werd gearresteerd en de toegang tot het Zucotti park werd door de politie geblokkeerd.  De beelden van het agressieve politie-optreden die rondgingen op sociale netwerksites zetten kwaad bloed. Zo is te zien hoe een vrouwelijke activiste hardhandig werd aangepakt. De dag daarop kwamen enkele honderden mensen op straat om te protesteren tegen het politiegeweld.

Dinsdag 20 maart werd er een betoging gehouden met verschillende organisaties naar de hoofdzetel van de New Yorkse politie in Manhatten om te protesteren tegen politiebrutaliteit in de stad. Niet enkel tegen de Occupiers maar ook tegenover verschillende minderheidsgroepen in de stad. De betogers eisten het ontslag van Ray Kelly, de hoofdcommissaris van de New Yorkse politie. De betoging verliep rustig.

Dezelfde nacht nog bestormde de politie een nieuwe bezetting in Union Square Park en verdreven hardhandig de 300 activisten uit het park dat ze sinds zaterdag bezetten na de ontruiming van Zucotti Park. Tijdens de raid werden zes activisten gearresteerd en raakte een vrouw zwaargewond. Volgens de activisten heeft de politie ook de boeken vernietigd van de opgezette bibliotheek. Het park werd dinsdagnacht afgesloten. 

“Zucotti Park everywhere”, zongen de activisten die nacht aan het gebarricadeerde park en “Wake up NYPD: six months of beating and we are still here! We are not going anywhere!”.  Uit Twitterberichten blijkt dat het park woensdagmorgen opnieuw open was en de activisten zijn het park opnieuw gaan bezetten.

Sinds de ontruiming van de bezettingen in november is de Occupy-beweging in verschillende richtingen gegaan. Van samenwerkingen met vakbonden, onderwijsacties, acties tegen inbeslagname van huizen, en zelfs het oprichten van coöperaties. Maar de politiebrutaliteit van 17 maart heeft de woede en verontwaardiging opnieuw geactiveerd. Occupy Wall Street focust zich met hernieuwde energie op bezettingen.

De activisten roepen op om single days of action te houden. Ze plannen alvast een volgende actie op zaterdag 24 maart, de #24m. En mobiliseren voor een nationale staking op 1 mei.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!