Nieuws, Wereld, Economie, Verenigde Staten, VS, Voedsel en landbouw, Taiwan, Gekkekoeienziekte -

Taiwanees verzet tegen Amerikaans ractopamine rundvlees neemt toe

In Taiwan neemt het verzet tegen een versoepeling van de import van Amerikaans ractopamine-rundvlees toe. De toevoeging van ractopamine, een groeibevorderaar, wordt in de VS toegestaan, in Taiwan niet. Meteen na zijn verkiezingsoverwinning op 14 januari liet president Ma Ying-jeou aan de VS weten dat zijn Kwomintang (KMT)-regering de gesprekken over de invoer van rundvlees wilde heropenen.

maandag 19 maart 2012 16:20
Spread the love

Taiwan is een van de vele landen die het gebruik van ractopamine in de rundveehouderij verbieden (ook in de Europese Unie is de groeibevorderaar verboden) en dan ook de invoer van rundvlees met sporen van ractopamine niet toestaat.
Taiwan is slechts een kleine markt voor Amerikaans rundvlees. De VS voeren jaarlijks voor 5,42 miljard dollar (4,12 miljard euro) rundvlees uit, slechts 3,7 procent gaat naar Taiwan, zegt het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Niettemin zet Washington Taipei onder druk om de invoer van rund- en varkensvlees volledig vrij te maken.

Springplank naar China

Parlementslid Lin Chia-lung van de Democratische Progressieve Partij (DPP), de grootste oppositiepartij in Taiwan, zegt dat Washington “Taiwan wil gebruiken als springplank naar andere markten voor Amerikaans rundvlees, zoals China, Japan en Zuid-Korea.” Via Taiwan zouden de VS ook de goedkeuring van de ractopamine-normen door de Codexcommissie willen doordrukken.

Die VN-commissie legt de internationale voedingsnormen vast in de Codex Alimentarius. De commissie valt onder de verantwoordelijkheid van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Gekkekoeienziekte

Zolang de DPP aan de macht was, kreeg Washington geen toegevingen los van Taiwan. Maar zodra Ma Ying-jeou in 2008 aan de macht kwam, werd een geheim protocol ondertekend dat de beperkingen op de import van Amerikaans vlees met been, gehakt en eetbaar “slachtafval” ophief. Daarmee kwam een einde aan het verbod dat de DPP-regering had uitgevaardigd na de vaststelling van de gekkekoeienziekte (BSE) in de Verenigde Staten in december 2003.

Door protest van burgeractivisten en de politieke oppositie heeft de Kwomintang-regering de invoerregels voor gehakt, hersenen, ogen, ruggenmerg en ingewanden weer verstrengd. Dat leidde tot het ontslag van Ma’s nationale veiligheidsadviseur.
Nadat Ma in januari een nieuwe versoepeling in het vooruitzicht had gesteld, zwol het protest weer aan. Meer dan de helft van de parlementsleden, onder wie 30 van de 64 KMT-verkozenen, steunde wetsvoorstellen die het invoerverbod moeten verstevigen.

Betrouwbare handelspartner

Toch verklaarde economieminister Shih Yen-hsiang op 8 maart aan parlementsleden dat Washington Taipei’s houding als een “lakmoesproef beschouwt voor de betrouwbaarheid van Taiwan als handelspartner.” Economen uit het KMT-kamp waarschuwden openlijk voor de opschorting van de bilaterale handels- en investeringsgesprekken en voor de herinvoering van visumplicht voor Taiwanese bezoekers aan de VS.

Drie vergaderingen met topambtenaren en gezondheidsexperts leverden niets op. Op 5 maart kondigde de regering een “voorwaardelijke deregulering” aan. Die zou de invoer toestaan van Amerikaans rundvlees met een maximale hoeveelheid ractopamine die door overheidsagentschappen zal worden vastgelegd en die ook duidelijk zal worden aangegeven “zodat de consumenten zelf de keuze kunnen maken.” Het verbod op de import van organen en ander “afval” van rundvlees en ook van varkensproducten met ractopamineresten zou van kracht blijven.

Geen geloofwaardig onderzoek

Chou Chin-cheng, decaan van de School voor Diergeneeskunde van de Nationale Universiteit van Taiwan (NTU) en lid van de technische adviescommissie, zegt dat er nog geen geloofwaardig onderzoek is gedaan naar de rechtstreekse impact van ractopamineresten in rund- en varkensvlees op menselijke consumenten. Maar hij benadrukt dat de groeibevorderaar risico’s inhoudt voor bepaalde consumenten, onder wie jonge kinderen en mensen met een hoge bloeddruk of diabetes.
Chou wijst er ook op dat de Codexcommissie er niet in geslaagd is om veilige maximumlimieten voor ractopamine vast te leggen. “Als vlees met ractopamine in Taiwan op de markt komt, zal dat de algemene gezondheidsrisico’s vergroten”, zegt de NTU-hoogleraar.

Geen vertrouwen

Ondanks overheidsberichten dat ractopamine veilig is, vertrouwt de bevolking het niet. Een enquête van TVBS, een televisiezender die de KMT gunstig gezind is, liet zien dat slechts 19 procent van de Taiwanezen de “voorwaardelijke deregulering” door Ma’s regering steunt en dat 59 procent het voorstel ronduit afkeurt.

Op 8 maart gingen honderden burgers manifesteren voor het regeringscomplex in Taipei. De demonstratie was georganiseerd door de Taiwanese Anti-Amerikaanse Rundvleesalliantie (TAABA), een coalitie van zestig voedselveiligheid-, consumenten-, milieu- en burgerorganisaties.

Een dag later kwamen duizenden varkensboeren op straat tegen het regeringsvoorstel. Ze stapten naar het gebouw van de Landbouwraad en raakten er slaags met de politie. Volgens Pan Lien-chou, voorzitter van de Taiwanese Vereniging van Varkensboeren, “zal de binnenlandse varkensproductie onmogelijk de ongelijke buitenlandse concurrentie aankunnen als het verbod wordt opgeheven.”

Op 12 maart kondigden de DPP-burgemeesters van zes grote steden, samen goed voor 7,2 miljoen van de 23,2 miljoen Taiwanezen, aan dat ze geen ractopaminevlees op hun grondgebied zouden dulden.

Op 15 maart vormde de TAABA zich om de Nationale Alliantie voor Voedselveiligheid met meer dan honderd burgerorganisaties. Ook de nieuwe alliantie ging meteen manifesteren aan het regeringscomplex.

Ho Tsung-hsun, directeur van de Vereniging voor de Bescherming van het Leven, zegt dat de nieuwe alliantie een totaal verbod op ractopamine wil en ook volledige transparantie en meer inspraak bij het overheidsbeleid inzake voedselveiligheid. Volgens Ho volstaan 11 neen-stemmen van KMT-parlementsleden om de “voorwaardelijke deregulering” tegen te houden.

take down
the paywall
steun ons nu!