‘Enter’ brengt sociaalartistiek werk in Gent
Nieuws, Cultuur, België, Gent, Victoria Deluxe, Gent, Dèmos, Enter festival, De Vieze Gasten, Sociaalartistiek werk, Enterfestival2012 -

‘Enter’ brengt sociaalartistiek werk in Gent

GENT - Van 16 tot 24 maart vindt in Gent het Enter Festival plaats. Het festival focust op verscheidenheid en zet sociaalartistiek werk anno 2012 in de kijker. De stad Gent staat erom bekend veel artistieke projecten te hebben, die dicht bij het volk staan.

vrijdag 16 maart 2012 18:15
Spread the love

Het festival is nomadisch en is nu aan zijn tweede editie toe. In de herfst van 2010 was de eerste editie in Brugge volledig uitverkocht. Enter is een initiatief van Victoria Deluxe, Bij’ De Vieze Gasten, Platform-K, het stadsbestuur van Gent – dienst Cultuurparticipatie en Demos.

“Het Enter Festival wil een staalkaart bieden van het sociaalartistieke werk anno 2012”, vertelt Jeroen Michiel, communicatieverantwoordelijke bij De Vieze Gasten. “We tonen dus nieuw werk uit zowat alle kunstdisciplines: theater, beeldende kunst, dans, muziek …”

“In Gent is er een bloeiende en interessante praktijk van sociaalartistieke projecten”, zegt Michiel. “Er zijn redelijk veel organisaties in Gent die zich bezig houden met het sociaalartistieke. Vandaar heeft de organisatie ervoor gekozen om de tweede editie van Enter in Gent te laten plaatsvinden.”

Buiten de Vlaamse grenzen treden

Het Enter Festival legt naast wat het van artistiek werk brengt ook enkele speciale accenten. “We tonen onder andere enkele Waalse en buitenlandse voorstellingen”, vertelt Michiel. “Op die manier proberen we buiten de enge ‘Vlaamse grenzen’ te treden. Zo ontvangen we bijvoorbeeld het theatercollectief Bleeding Bulls, die voor zijn voorstelling ‘Sa Majesté des Mouches’ samenwerkte met Burkinese jonge kunstenaars. Er komt ook een Zweeds dansgezelschap.”

Door Waalse en buitenlandse voorstellingen te integreren, probeert het festival aan te tonen dat het sociaalartistieke, zoals het hier geëvolueerd is, zich niet beperkt tot onze lands- of taalgrenzen.

Debatten om anderen warm te maken

Het Enter Festival heeft ook een uitgebreid onderdeel debatten. “Zo willen we ook beleidsmakers en artistiekelingen, die niet uit het sociaalartistieke werkveld komen, aanmoedigen om een sociaalartistiek discours op te starten”, zegt Michiel.

Bij De Vieze Gasten wordt een beleidsdebat georganiseerd rond de waarde van kunst en cultuur. Paul De Bruyne (lector aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten) en Dominique Willaert (artistiek leider van Victoria Deluxe) zullen die avond het belang en de waarde van kunst en cultuur in onze samenleving becommentariëren.

Myriam Stoffen (artistiek leider Zinneke), Veerle De Schrijver (inhoudelijk stafmedewerker Platform-K) en An De bisschop (coördinator Demos) en diverse beleidsmakers worden daarna aan het woord gelaten.

Tijdens het slotmoment zullen Wouter Hillaert (recensent en journalist), Saddie Choua (sociologe en cineaste), Jan Vromman (docent Rits en kunstenaar) en Ann Van de Vyvere (artistiek leider Irma Firma en kunstenaar), die het hele festival op de voet zullen hebben gevolgd, de sociaalartistieke praktijk kritisch onder de loep nemen.

take down
the paywall
steun ons nu!