Verslag, Nieuws, Economie -

Directeur Goldman Sachs neemt ontslag: “Bank is toxischer dan ooit”

Een directeur bij Goldman Sachs neemt ontslag. Op zich niet zo'n ophefmakend feit, maar wel dat hij dat doet met een brandbrief. “De omgeving (bij Goldman Sachs, nvdr) is toxischer en destructiever dan ooit”, aldus Greg Smith, die aan het hoofd stond van de Amerikaanse derivatenafdeling van Goldman Sachs.

woensdag 14 maart 2012 15:07
Spread the love

Bij Goldman Sachs zullen ze toch even geslikt hebben toen ze door The New York Times bladerden. Een werknemer – en niet de minste – trekt de deur achter zich dicht en doet dat met een vlammende brief over de wantoestanden bij zijn werkgever.

Maar ook voor iedereen die dacht dat banken (en de politici die hen in de gaten moeten houden) na het debacle van 2007-2008 hun lesje wel geleerd hebben, is het ruw ontwaken. 

Nee, bij Goldman Sachs is er weinig veranderd. Meer nog: “Ik kan eerlijk zeggen dat de omgeving nu toxischer en destructiever is dan ik ooit gezien heb”, schrijft Greg Smith.

Goldman Sachs is één van de grootste en belangrijkste investeringsbanken van de wereld. Volgens Greg Smith speelt de bank een te grote rol in het globale financiële systeem om zo verder te doen.

Smith is vernietigend voor de top van de bank. “Leiderschap ging ooit over ideeën, over een voorbeeld stellen en de juiste dingen doen. Vandaag word je gepromoveerd tot een belangrijke positie als je genoeg geld verdient voor de firma (en als je geen moorden pleegt met een bijl).”

Greg Smith somt drie manieren op om het tot leider te schoppen binnen Goldman Sachs. Overtuig je cliënten om te investeren in aandelen of producten waar Goldman Sachs van af wil omdat er weinig kans is op winst. Doe je cliënten producten kopen die de grootste winst opbrengen voor Goldman Sachs. Verkoop gelijk welk illiquide en ondoorzichtig product met een drieletterwoord als naam.

Volgens Smith worden cliënten van Goldman Sachs ‘muppets’ genoemd in interne mails. De enige vraag die gesteld wordt, is: “Hoeveel hebben we verdiend aan die cliënt?”.

Greg Smith eindigt met een smeekbede: “Snoei alle moreel bankroete mensen weg, hoeveel geld ze ook binnen brengen voor de firma.”

In april 2010 werd Goldman Sachs voor de rechtbank gesleept omdat de bank cliënten zou misleid hebben in de aanloop naar de bankencrisis van 2007. Goldman Sachs sloot een minnelijke schikking van 550 miljoen dollar.

In 2007, het jaar dat de crisis het financiële systeem bijna helemaal onderuit haalde, boekte Goldman Sachs nog een recordwinst. De ceo kreeg in dat jaar 68,7 miljoen dollar uitbetaald. Een jaar later moest ook Goldman Sachs aan het infuus van de overheid. Het kreeg 10 miljard dollar overheidssteun.

Goldman Sachs levert momenteel de gouverneur van de nationale bank van Canada (Mark Carney), de gouverneur van de Europese Centrale Bank (Mario Draghi) en de premier van Italië (Mario Monti).

Niet slecht voor een bank die aan de oorsprong ligt van de crisis en die nu blijkbaar nog destructiever is dan toen.

take down
the paywall
steun ons nu!