Joyce werd vorig jaar ontslagen bij Hema omdat ze een hoofddoek droeg. (foto: Liesbeth Merckx)
Nieuws, België, Stampmedia, Genk, Hoofddoekverbod, UZ Leuven, Hema, Ikea -

UZ Leuven stelt zelf hoofddoeken ter beschikking

Naar aanleiding van het proces tegen de winkelketen Hema, staat de hoofddoek weer volop in de belangstelling. Toch zorgt die niet overal voor problemen. Zo stelt het UZ Leuven zelf hoofddoeken ter beschikking van het personeel. Ook H&M en IKEA zijn hoofddoekvriendelijk.

zaterdag 10 maart 2012 09:13
Spread the love

De facilitaire dienst van het universitaire ziekenhuis Leuven biedt sinds enige tijd hoofddoeken aan. “Onze hoofdbekommernis is dat de patiëntveiligheid niet in het gedrang komt”, zegt hoofdarts Frank Rademakers. “Hygiëne is zeer belangrijk voor onze patiënten.”

“Het ziekenhuis staat er wel op dat personeelsleden geen religieuze boodschap opdringen aan anderen. Maar een gewone hoofddoek kan voor ons wel. Wij hebben hier ook nog nooit klachten over gehad. We proberen de mensen uit te leggen waarom wij het zo doen. En dat heeft niets met levensbeschouwelijke redenen te maken.”

Weinig vraag

“Ook herkenbaarheid is belangrijk in het ziekenhuis. Ieder personeelslid moet bijvoorbeeld een badge dragen. Ook daarom voorzien we zelf hoofddoeken. Zo ontstaat er geen verwarring. Gezichtsbedekkende sjaals daarentegen zijn wel verboden.”

Slechts enkele personeelsleden maken gebruik van de hoofddoeken die het ziekenhuis aanbiedt. “Het initiatief kwam er ook niet omwille van een probleem op de werkvloer. Ook merken we niet speciaal meer sollicitaties op van moslima’s. Wij voeren een actief rekruteringsbeleid, omwille van het tekort aan verplegers. Maar zo’n trend hebben we niet opgemerkt”, besluit Rademakers.

Individualiteit en waarden

Bij kledingketen H&M mag het personeel ook een hoofddoek dragen. “Wij leggen geen kledingvoorschriften op aan ons personeel”, zegt woordvoerster Marianne Nerinckx van H&M België. “Wij benadrukken het individu en verplichten ons personeel bijvoorbeeld niet om kleren uit onze winkel te dragen. Hoofddoeken zijn dus toegestaan, maar hetzelfde geldt voor petjes. H&M vindt het belangrijk dat het personeel zichzelf kan zijn. Dat beleid passen we wereldwijd in al onze winkels toe.”

Ook bij meubelgigant IKEA zie je personeel met een hoofddoek. Toch hebben zij hier een andere motivatie voor dan H&M. “Deze beleidskeuze is gebaseerd op onze humanresourceswaarden. Openheid, diversiteit en respect zijn zeer belangrijk voor ons bedrijf”, zegt woordvoerster Nele Bouchier. “Bovendien moeten we rekening houden met de maatschappij rondom ons. Het toelaten van hoofddoeken hoort daar zeker bij. Iedereen in ons bedrijf wordt gelijk behandeld.” Het personeel van de Zweedse keten draagt een blauw-geel uniform. “Wij vragen dat de hoofddoek uit dezelfde kleuren bestaat. Daar moet het personeel wel zelf voor zorgen.”

© 2012 – StampMedia – Paul Eyben

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!