Foto: Flickr by AnnieGreenSprings
Nieuws, Wereld, Milieu -

Eilandstaatje bereidt verhuis van volledige bevolking voor

BRUSSEL — De stijgende zeespiegel dwingt kleine eilandstaten tot drastische oplossingen: Kiribati heeft land aangekocht in Fiji om de hele bevolking te kunnen verhuizen als er geen andere uitweg meer is.

vrijdag 9 maart 2012 14:57
Spread the love

Kiribati, een piepklein eilandstaatje in de Stille Oceaan, bestaat uit 32 atollen waarop ongeveer honderdduizend mensen wonen. De atollen steken nauwelijks enkele meters boven de zeespiegel uit, en de gevolgen van het veranderende klimaat zijn er nu al merkbaar.

De Kiribatische president Tong liet weten dat de overheid op zoek ging naar maatregelen om de eilanden te wapenen tegen de stijgende zeespiegel, maar dat die er eigenlijk niet zijn. De inwoners vechten dagelijks tegen de klimaatverandering, maar Kiribati is afhankelijk van de manier waarop andere landen de klimaatverandering aanpakken.
Worst case

“Dit is een laatste toevluchtsoord, er is geen weg terug”, zegt hij in de krant Fiji Times. “Onze mensen zullen moeten verhuizen als het getij onze huizen en dorpen bereikt.”

Kiribati is daarom op zoek naar land in Fiji, zo’n 2000 kilometer verderop, om de bevolking in geval van nood te verhuizen. “Het zijn goed opgeleide arbeiders”, aldus de president. “Ze kunnen een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij die ze opneemt.”

Tong heeft de aankoop van zo’n 2000 tot 2500 hectare in gedachten, maar wacht op goedkeuring van het parlement om met de formele onderhandelingen te beginnen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!