Foto: Louise Redvers
Nieuws, Wereld, Afrika, Drinkwater -

Angola doet proef met waterzuivering op zonne-energie

LUANDA — De inwoners van Bom Jesus, een dorpje op 50 kilometer afstand van de hoofdstad, kunnen eindelijk schoon water drinken. Een Canadees bedrijf heeft een zuiveringsstation gebouwd dat op zonne-energie werkt en amper onderhoud behoeft

vrijdag 9 maart 2012 15:20
Spread the love

De filterapparatuur zit in een scheepscontainer, helder beschilderd, met zonnepanelen bovenop. Binnenkort levert het dagelijks 20.000 liter schoon, drinkbaar water aan de vijfhonderd inwoners van het dorp die tot op heden afhankelijk zijn van het vieze water van de rivier. Het Canadese bedrijf Quest Water Solutions heeft het stalen zuiveringsstation, genaamd AQUAtap, geleverd als proef. Bij succes kan de machine lokaal worden gebouwd en in de hele regio worden neergezet.

Eenvoudig

Het water uit de rivier de Kwanza, 50 meter verderop, wordt door zand en andere filters geleid, waarna het wordt gesteriliseerd met UV-licht en via een kraan naar buiten komt. “Het is echt heel simpel en eenvoudig”, zegt John Balanko van Quest, terwijl hij een fles vult. De roestvrijstalen kranen en het aanrecht zijn speciaal gemaakt om eenvoudig te kunnen schoonmaken. “De schoonheid zit in het weinige onderhoud dat nodig is. De machine heeft maar eens per maand onderhoud nodig, en daar trainen we Angolezen voor die het kunnen doen als we weer terug in Canada zijn.”

Het gebrek aan schoon drinkwater is een groot probleem op het Angolese platteland. Een op de vijf kinderen overlijden voor hun vijfde. De regering heeft door het hele land putten en kranen geïnstalleerd, in het kader van het programma “Agua para Todas” (Water voor iedereen), maar nog steeds heeft de helft van de bevolking geen toegang tot drinkwater. In Bom Jesus heeft de kraan van de regering al een jaar niet gewerkt, zeggen de dorpelingen.

“We zijn hier heel dankbaar voor”, zegt Joaquina Xavier, een moeder van 38. “Het water dat we nu gebruiken is zo vies en het is hard werken om het met emmers uit de rivier te halen. De kinderen worden er ziek van, en sommige familieleden zijn er zelfs aan overleden. Maar deze machine gaat echt helpen.”

Kosten

Balanko en zijn zakenpartner Peter Miele, beide uit Vancouver, hebben zich eerder bezig gehouden met drinkwatervoorziening in de rurale gebieden van Canada. Ze werken in Angola samen met het ministerie van Industrie, dat verantwoordelijk is voor de apparatuur voor het Agua Para Todas-programma. Het apparaat, waarvan de eerste twee kosteloos worden geleverd, gaat 150.000 dollar (113.000 euro) kosten, inclusief twee jaar onderhoudsgarantie.

“We ontkennen niet dat we een for-profitbedrijf zijn dat een product wil verkopen”, zegt Balanko. “Maar ik denk dat je winst moet maken om zo iets terug te kunnen geven. Dit is een eenmalige kostenpost voor de regering, zodat de dorpsbewoners schoon, gezond drinkwater hebben voor tenminste 15 tot 20 jaar. Het is ook heel kosteneffectief op de lange termijn, want ons water kost zo’n 2,30 dollar (1,70 euro) per duizend liter, terwijl mensen daar nu meer dan tien keer zo veel voor betalen.”

Voor het dorp zal het water gratis zijn, want de regering betaalt. Dat kan een risico zijn, erkennen de Canadezen, omdat het apparaat kan worden vernield of gekaapt door mensen die het water commercieel willen verkopen. “De tijd zal het leren. Er zal een bewaker komen. We hebben met de dorpsbewoners afgesproken dat het hun machine is, en dat zij ervoor moeten zorgen, en we hebben met de oudsten van het dorp afgesproken dat ze die boodschap zullen verspreiden.”

take down
the paywall
steun ons nu!