Verslag, Nieuws, België, Jean Nicot -

De tabakslobby Jean Nicot reageert en … liegt

“We zijn maar een vriendenclub. Hooguit twee van onze leden werken voor de tabaksindustrie”, relativeert Koen Roelstraete, een woordvoerder van de Broederschap van Jean Nicot. Roelstraete is nochtans zelf gepokt en gemazeld in de tabaksindustrie. De vier multinationals die de wereldwijde sigarettenhandel domineren zijn mooi vertegenwoordigd binnen de Broederschap.

donderdag 8 maart 2012 13:01
Spread the love

DeWereldMorgen.be onthulde woensdag dat hoge ambtenaren van Financiën samen met vertegenwoordigers van de tabaksindustrie lid zijn van een tabakslobbyclub. Volgens bestuurslid Koen Roelstraete is er weinig aan de hand. Aan De Standaard vertelde hij dat er hooguit twee leden van de Broederschap van Jean Nicot in de tabaksindustrie werken.

Dan moet Roelstraete zich toch misteld hebben. Koen Roelstraete is alvast zelf – of was dat toch zeker nog in 2011 – voorzitter van Fetabel (de Federatie van de Roltabakindustrie in België en Luxemburg). Hij was ook corporate affairs manager van de multinational British American Tobacco (Lucky Strike) en werkt nu voor de Landewyck Group (Ducal en Maryland).

Wereldwijd controleren vier giganten de tabaksindustrie. Philip Morris (Marlboro en L&M), British American Tobacco (Lucky Strike en Pall Mall), Imperial Tobacco (Davidoff en Drum) en Japan Tobacco International (Camel en Winston).

Die vier multinationals zijn mooi vertegenwoordigd binnen de Broederschap van Jean Nicot. De West-Vlaming Maurice Baelen bijvoorbeeld die zijn tabaksbedrijf verkocht aan de Britse tabaksgroep Imperial Tobacco. Of Laurent Carlens, grootmeester van de Broederschap die dertig jaar lang de touwtjes in handen had bij Philip Morris in België.

Er zijn ook nog Christine De Baets, de Belgische directeur van Imperial Tobacco en Wouter De Backer, voormalig woordvoerder van British American Tobacco. Of Miguel Denys, sales manager bij de Belgische afdeling van Imperial Tobacco en Jeroen Dhanens, directeur bij Japan Tobacco International.

Ook de lokale tabaksindustrie van België en Luxemburg is actief binnen de Broederschap. Francis d’Avister, directeur bij Torrekens Tobacco, de Belgische poot van de internationale tabaksreus Landewyck Group (producent van Ducal en Splendid). Er zitten trouwens ook nog twee telgen van de familie Torrekens in de Broederschap.

Verder vinden we ook nog Jules De Maeyer, commercieel directeur bij Tabaknatie, het grootste opslag- en overslagbedrijf van tabak ter wereld, Johan Petit, de voorzitter van Cimabel, de federatie van sigarettenfabrikanten in België en Luxemburg en Jacques Carlens, directeur marketing bij sigarenfabrikant J. Cortès.

Hooguit twee? Om lid te worden van de Broederschap moet je voorgedragen worden door twee leden en je moet je “verdienstelijk gemaakt hebben voor de tabaksindustrie”. Na het eten graag eens een pijp opsteken is niet genoeg. Bijna elk van de 80 leden betekent iets binnen de tabaksindustrie.

De vraag blijft waarom vijf ambtenaren lid zijn van dergelijk genootschap. En waarom die vijf ambtenaren net allemaal op de ministeries van Financiën in België en Luxemburg werken waar ze bevoegd zijn voor accijnzen en btw. Een vriendenclub? Ja, maar dan blijkbaar toch eentje met vriendendiensten.

take down
the paywall
steun ons nu!