Verslag, Nieuws, België, Jean Nicot -

Vlaamse Liga tegen Kanker: “Nu wordt duidelijk waarom Financiën niet op onze voorstellen reageert”

“Nu wordt duidelijk waarom men op het ministerie van Financiën zo mak reageert op voorstellen om de accijnzen te verhogen”, reageert Erwin De Clerck, diensthoofd preventie van de Vlaamse Liga tegen Kanker op het nieuws dat hoge ambtenaren bevoegd voor accijnzen lid zijn van een tabaksindustrielobbyclub.

woensdag 7 maart 2012 13:09
Spread the love

“Onze mails blijven onbeantwoord en er wordt mak gereageerd op voorstellen om de accijnzen op tabak te verhogen”, zegt  Erwin De Clerck, diensthoofd preventie van de Vlaamse Liga tegen Kanker in een reactie op de berichtgeving van DeWereldMorgen.be over de hoge ambtenaren van het ministerie van Financiën die lid zijn van de tabaksindustrielobbyclub Broederschap van Jean Nicot.

Volgens de Vlaamse Liga tegen Kanker kan een verhoging van de accijnzen met 40 eurocent de consumptie van tabak doen dalen met 5 procent. Ondanks die daling zou de accijnsverhoging toch 180 miljoen euro extra inkomsten voor de overheid opleveren. 

“In tijden dat de regering op zoek moet naar extra miljarden om het gat in de begroting te vullen, is dat toch een interessant spoor. Dan is het toch jammer dat mensen met een duidelijke link met de tabaksindustrie in zulke functie op het ministerie van Financiën werken. Nochtans wijzen ook de Wereldbank en de Wereldgezondheidsorganisatie er op dat een accijnsverhoging dubbele winst oplevert: voor de overheid en voor de gezondheid”, zegt Erwin De Clerck.

take down
the paywall
steun ons nu!