Verslag, Nieuws, België -

Update: Topambtenaren bevoegd voor accijnzen lid van tabakslobbyclub Jean Nicot

Enkele hoge ambtenaren van het ministerie van Financiën staan op de ledenlijst van de Broederschap van Jean Nicot, een tabakslobbyclub waar je enkel lid van kan worden als je je "verdienstelijk hebt gemaakt voor de tabaksindustrie". Ook Alain Dalcette, raadgever douane en accijnzen van minister van Financiën Steven Vanackere, is lid van de tabakslobbyclub.

woensdag 7 maart 2012 16:59
Spread the love

De Broederschap van Jean Nicot is niet de eerste de beste rokersclub. Een blik op de ledenlijst leert dat zowat iedereen die iets te zeggen heeft binnen de Belgische tabaksindustrie een lidkaart op zak heeft. Christine De Baets bijvoorbeeld, de Belgische directeur van Imperial Tobacco (onder meer Drum, West en Davidoff) of Johan Petit, de voorzitter van Cimabel, de federatie van sigarettenfabrikanten in België en Luxemburg.

‘Grootmeester’ van de Broederschap van Jean Nicot is Laurent Carlens, één van de peetvaders van de Belgische tabaksindustrie die dertig jaar lang de touwtjes in handen had bij Philip Morris in België (producent van het populaire merk Marlboro).

Op zich is er niets verkeerd mee dat de tabakslobby zich organiseert in een wat folkloristisch ogende vereniging. Alleen duikt op de ledenlijst ook de naam op van Alain Dalcette, de raadgever op vlak van accijnzen van minister van Financiën Steven Vanackere.

De persoon die de regering moet adviseren over een mogelijke verhoging van de accijnzen op tabak is dus lid van een tabakslobbyclub.

Uit een artikel in Kiosk, het vakblad van de dagblad- en tabakshandel, blijkt dat je niet zomaar lid wordt van de Broederschap van Jean Nicot. “Elk jaar neemt de Broederschap van Jean Nicot enkele nieuwe gezellen in haar ledenbestand op. Dit zijn personen die zich op een of andere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor de tabaksindustrie”, aldus Kiosk in een verslag over het dertigste congres van de Broederschap.

Op welke manier heeft Alain Dalcette zich dan verdienstelijk gemaakt voor de tabaksindustrie?

Dalcette is niet de enige ambtenaar van het ministerie van Financiën die lid is van de tabakslobby. Zijn collega Claude Monseu was tot eind 2011 expert BTW en financiën op het kabinet van Didier Reynders, de voorganger van Steven Vanackere. In de media toonde Monseu zich een tegenstander van een verhoging van de accijnzen op tabak. “Een taksverhoging zou enkel zin hebben als dat in alle lidstaten gebeurt”, aldus Monseu.

Ook de ambtenaren van het ministerie van Financiën Christian Melys en Patrick Van Der Heyden zijn lid van de Broederschap van Jean Nicot. Christian Melys werd lid op het 27ste congres. Kiosk schreef toen over het lidmaatschap van Melys. “Lid worden is niet eenvoudig. Men moet eerst een naam hebben binnen de wereld van de tabak. Men moet vervolgens ook voorgesteld worden door twee personen.”

Op de ledenlijst staat ook de naam van het hoofd van de afdeling accijnzen van het Luxemburgse ministerie van Financiën, Pierrot Reding.

De ledenlijsten op de website van de Broederschap zijn normaal niet openbaar en zitten achter een paswoord, maar kunnen door een fout van de webmaster van de Broederschap door iedereen geraadpleegd worden. Ook de foto’s van de activiteiten van de Broederschap Jean Nicot zijn vrij toegankelijk.

De Broederschap van Jean Nicot werd in 1961 opgericht in Frankrijk naar aanleiding van de 400ste verjaardag van de introductie van tabak in Frankrijk door de diplomaat Jean Nicot. De Belgisch-Luxemburgse afdeling kwam er pas in 1981.

De Broederschap organiseert elk jaar een congres waar nieuwe leden worden voorgesteld. Daarnaast zijn er ook etentjes en bedrijfsbezoeken.

Reactie minister van Financiën Steven Vanackere

“De minister heeft kennis genomen van de informatie in het artikel. We gaan dit uiteraard grondig onderzoeken om te kijken of er sprake is van belangenvermenging en we zullen dan ook de gepaste maatregelen nemen”, aldus de woordvoerder van minister Steven Vanackere.
 

Nog wat foto’s van de activiteiten van de Broederschap:

http://jeannicot.org/photosbruxelles.htm
http://jeannicot.org/photosgubbels2006.htm
http://jeannicot.org/photosluixembourg.htm
http://jeannicot.org/visites2007.htm
http://jeannicot.org/photosagio2010.htm
http://jeannicot.org/photosgrammont.htm
http://jeannicot.org/photosromboiuts2011.htm

take down
the paywall
steun ons nu!