Belgische financiële instellingen investeren in kernwapens
Vredesactie, Kernwapens, Banken, Investeringen in wapens, Bewapening, Wapenhandel, Ethische investeringen, Pax Christi Vlaanderen, FairFin -

Belgische financiële instellingen investeren in kernwapens

dinsdag 6 maart 2012 12:44
Spread the love

Wereldwijd hebben ruim 300 banken, verzekeraars en pensioenfondsen een aandeel van minimaal 0,5% in bedrijven die betrokken zijn bij productie, onderhoud of modernisering van kernwapens. Op die manier dragen zij bij aan het in stand houden van de kernwapenarsenalen van de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en India. Dat blijkt uit het onderzoek Don’t Bank on the Bomb dat vandaag gepubliceerd werd. Ook KBC Group, Dexia en Ackermans & van Haaren investeren in kernwapens.

Onderzoeksbureau Profundo bracht in opdracht van de internationale anti-kernwapencampagne ICAN de aandeelhouders van 19 grote kernwapenproducenten in kaart. Dat leverde een lijst op van ruim 300 banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen met een aandeel van minimaal 0,5% in producenten van kernwapens.

Volgens het onderzoeksrapport geven kernwapenstaten meer dan 100 miljard dollar, oftewel 12 miljoen per uur, uit aan hun kernwapenarsenalen. De meeste kernwapenproducenten zijn beursgenoteerde ondernemingen, zoals BAE Systems in het Verenigd Koninkrijk, Lockheed Martin en Northrop Grumman in de VS, Thales in Frankrijk en Larsen & Toubro in India.

“Het gebruik van kernwapens zou rampzalige gevolgen hebben en in alle gevallen in strijd zijn met het internationaal recht. Door in bedrijven te investeren die kernwapens produceren werken deze financiële instellingen mee aan de nucleaire wapenwedloop. Daarmee ondermijnen ze de inspanningen die gedaan worden om kernwapens de wereld uit te helpen, en vergroten ze het risico dat ooit deze massavernietigingswapens worden ingezet,” zegt Tim Wright, hoofd van ICAN in Australië en co-auteur van het rapport.

Belgische investeringen in kernwapens

Ook Belgische financiële instellingen investeren in kernwapens. Volgens het rapport had de private bank Brown Shipley, onderdeel van KBC Group, een aandeel van 3,32% in de Redhall Group op het moment dat het onderzoek gevoerd werd (sindsdien is haar aandeel tot 0,89% gedaald). Redhall Group doet onderhoudswerkzaamheden in de British Atomic Weapons Establishment, dat instaat voor de ontwikkeling, de productie en het onderhoud van het Britse kernwapenarsenaal. Tim Wright: “Dat is teleurstellend, vooral omdat KBC beweert het meest vooruitstrevende beleid te voeren wat betreft controversiële wapens.”

Ook investeringsfirma J. M. Finn & Co., een dochteronderneming van de Belgische investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren, had 1,87% van de aandelen in Redhall Group in handen.

Op het moment dat het onderzoek gevoerd werd, bleek ook dat Dexia naar schatting 70 miljoen euro leende aan het Italiaanse Finmeccanica, waarvan de laatste schijf in juli 2011. Finmeccanica, in 2010 op acht in de top tien van grootste wapenbedrijven, bezit een kwart van de aandelen in MBDA, een joint venture die nucleaire raketten produceert voor de Franse luchtmacht. “Dit is een uitgelezen kans voor Belfius om afstand te nemen van Dexia’s schadelijke investeringsbeleid,” zegt Stijn Suijs van FairFin.

“Kernwapens zijn onmenselijke wapens, ontworpen om massaal leed aan te richten. Via deze investeringen dragen banken dus bij aan het voortbestaan en de ontwikkeling van wapens die in strijd zijn met het humanitair recht. Dit investeringsbeleid is daarom vooor Pax Christi niet te rechtvaardigen, “aldus Stijn Van Bever van Pax Christi Vlaanderen.

Roel Stynen van Vredesactie: “In België is er een breed draagvlak voor de verwijdering van de kernwapens uit ons land, als stap naar een kernwapenvrije wereld. De investeringen van banken in kernwapenproducenten steken initiatieven voor nucleaire ontwapening stokken in de wielen.”

Het volledige rapport Don’t Bank on the Bomb: The Global Financing of Nuclear Weapons Producers kan u hier downloaden: www.dontbankonthebomb.com

www.vredesactie.bewww.fairfin.bewww.paxchristi.be

take down
the paywall
steun ons nu!