Verslag, Nieuws, België -

Fiscaal aftrekken is een sport

Golfen hoeft voor het VBO niet langer fiscaal aftrekbaar te zijn. Op de website van Unizo, die andere werkgeversorganisatie, staan een aantal andere mogelijkheden voor ondernemers die willen sporten op kosten van de belastingbetaler.

zondag 4 maart 2012 22:31
Spread the love

De eerste minister en de vice-premiers sloten zich zondag een eerste keer op in de Lambermont voor het begrotingsconclaaf. De regering is op zoek naar twee miljard euro om het begrotingstekort op 2,8 procent van het BBP te houden.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) maakte bij monde van Rudi Thomaes vorige week al duidelijk dat ook de ondernemers een inspanning willen doen: een abonnement op de golfclub zou niet langer fiscaal aftrekbaar mogen zijn.

Voor ondernemers hoeft dat niet meteen te betekenen dat hen nu alle kansen op gratis sporten ontnomen wordt. Die andere werkgeversorganisatie Unizo biedt een aantal vluchtwegen. Zo is er het Unizo Cyclingteam. “Het Unizo Cycling Team wil druk bezette ondernemers meer kansen geven om op een gezonde, georganiseerde en medisch verantwoorde manier aan sport te doen”, zo klinkt het op de website van Unizo.

Het lidgeld bedraagt 125 euro en is … 100 procent fiscaal aftrekbaar. Unizo levert zelf een fiscaal attest zodra het lidgeld betaald is.

Is fietsen onder begeleiding van oud-judoka Gella Vandecaveye wat te hoog gegrepen, dan is er ook nog de Unizo Health Coach. Je krijgt een intakegesprek met een kinesitherapeut, een jaar lang individuele coaching, conditietesten in een sportlab, workshops met gezonde snacks en nog veel meer.

Normaal kost dat 500 euro. Maar als je de KMO-portefeuille (een subsidie van de Vlaamse overheid voor KMO’s, ja dus, de Vlaamse overheid subsidieert vrijetijdsbesteding van ondernemers!) gebruikt, krijg je het hele pakket voor maar 250 euro. Dat laatste bedrag is opnieuw 100 procent fiscaal aftrekbaar.

Dat betekent dus dat de belastingbetaler twee derde van de fitnesskuur van Vlaamse ondernemers betaalt.

Groen-parlementslid Stefaan Van Hecke dient deze week een wetsvoorstel in dat het onmogelijk moet maken dat vrijetijdsuitgaven nog langer afgetrokken worden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!