Nieuws, Cultuur, België, Lokaal, Gent, David Van Reybrouck, Gent, Mind the book, Boekenbeurs, Kunstencentrum Vooruit, PEN Vlaanderen -

David Van Reybrouck over PEN-activiteiten op ‘Mind The Book’

De auteursvereniging PEN Vlaanderen organiseert drie activiteiten op de tweede editie van Mind The Book, die volgend weekend van 9 tot 11 maart in De Vooruit (Gent) van start gaat. PEN Vlaanderen plant gesprekken en debatten over vrijemeningsuiting in Hongarije, over de technocratie die de democratie verdringt en over de geschiedenis van de organisatie zelf.

vrijdag 2 maart 2012 12:40
Spread the love

‘Mind The Book’ is een boekenbeurs die het ‘andere boek’ meer in de kijker zet dan de traditionele ‘Boekenbeurs’ van Antwerpen. Vorig jaar waren er ruim 4.000 bezoekers op de eerste editie. Dit jaar worden onder andere György Konrád, Ian Buruma en Arnon Grunberg verwacht en zullen thema’s als de open samenleving, de nieuwe stad, radicale democratie of de opinieweekbladen centraal staan. PEN Vlaanderen zal elke dag van de beurs aanwezig zijn.

PEN Vlaanderen is een onderdeel van PEN International, dat werd opgericht in 1921. Vele grote schrijvers zijn voorzitter geweest van deze organisatie, zoals Mario Vargas Llosa, Nobellaureaat voor de Literatuur 2010, Arthur Miller en Maurice Maeterlinck, de enige Belgische auteur die ooit de Nobelprijs voor Literatuur won (in 1911).

PEN-Dispuut: vrije meningsuiting in Hongarije in de kijker

“We organiseren drie activiteiten”, vertelt David Van Reybrouck, voorzitter van PEN Vlaanderen. Op vrijdag staat het jaarlijkse debat PEN-Dispuut gepland. Dit jaar zullen Nobelprijswinnaar György Konrád en EU-fractieleider Guy Verhofstadt er in debat gaan. “Konrád is een van de grootste Europese schrijvers en hij is jarenlang voorzitter van PEN International geweest”, zegt Van Reybrouck.

“We vinden het belangrijk om hem uit te nodigen omwille van wat er de voorbije jaren in zijn land, Hongarije, aan het gebeuren is.  Deze Europese lidstaat is aan het evolueren naar een land waar fundamentele rechten, zoals vrijemeningsuiting, onderdrukt worden. Het is interessant om Konrád tegenover Verhofstadt te zetten, omdat die laatste zich als fractieleider in het Europees Parlement heeft onderscheiden voor de Europese waarden waar hij voor wil staan.”

Democratie vervangen door technocratie

Zaterdag is er een debat over democratische innovatie met Ian Buruma (The New Yorker), Bas Heijne (NRC), Meyrem Almaci (Groen) en David Van Reybroeck zelf. De vernieuwing van de democratische procedures zal hierin centraal staan. Er zal meer bepaald dieper in gegaan worden op de vraag of verkiezingen wel nog genoeg en of ze wel nog de belangrijkste en de beste manier zijn om aan democratie te doen.

“We vertrekken vanuit de vaststelling dat Berlusconi bijvoorbeeld aan de macht kan komen door verkiezingen, maar dat hij wel vervangen wordt door Monti, die niet verkozen is”, vertelt Van Reybrouck. “Monti zal wel een betere bestuurder zijn, maar het is wel zorgwekkend dat in een land als Italië of zelfs Griekenland regeringsleiders aan de macht zijn die niet verkozen zijn. In de landen waar de democratie een paar millennia geleden ontstaan is, wordt er nu geregeerd door mensen die niet verkozen zijn. We zijn de democratie aan het vervangen door technocratie.”

Voorzitters herenigd

“Zondag staat voor ons volledig in het teken van ex-voorzitters van PEN Vlaanderen”, zegt Van Reybrouck. Dichter-architect Albert Bontridder komt langs. Hij is de laatste Vijftiger die nog in leven is. Hij bouwde onder andere het huis van Louis Paul Boon en tekende de studeerkamer van Hugo Claus. (De ‘Vijftigers’ waren een groep van dichters en schrijvers die in de jaren ’50 naar vernieuwing zochten in de literatuur, ze werden ook ‘de experimentelen’ genoemd, nvdr).

“Hij is ook veel opgekomen voor vrijheid van meningsuiting in Tsjecho-Slowakije en in Zuid-Afrika tijdens het Apartheidsregime”, voegt Van Reybrouck eraan toe. Andere ex-voorzitters die er bij zullen zijn: Monika Van Paemel, Stefaan Van Den Bremt, Geert Van Istendael, David Van Reybrouck en Paul Koeck. Zij zullen bijna een halve eeuw maatschappelijke verontwaardiging met elkaar bespreken.

Mind The Book vindt plaats op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 maart in De Vooruit in Gent

10 duotickets te winnen. Mail naar emmydeschuttere@gmail.com, met de vermelding ‘DeWereldMorgen.be’

take down
the paywall
steun ons nu!