Verslag, Nieuws, Cultuur, Nieuws, Soul, In memoriam, Whitney houston -

Souldiva Whitney Houston(48) overleden

De bekende Amerikaanse zangeres en actrice Whitney Houston is op zaterdag 11 februari in de namiddag levenloos aangetroffen in het bad van haar hotelkamer in Beverley Hills. Houston logeerde er omdat ze vandaag op de Grammy Awards zou optreden. Ze gaat de geschiedenis in als één van de zwarte sterren die de rassenbarrière in de VS kleiner maakte.

zondag 12 februari 2012 11:36
Spread the love

Houston stamde uit een familie van wat we als soul royalty kunnen omschrijven. Haar moeder is zangeres Cissy Houston, sixtiesicoon Dionne Warwick is een nicht en haar meter was Aretha Franklin. Whitney werd streng gelovig opgevoed en al van kleins af aan door haar moeder vocaal getraind. Niet alleen de familie bood voorbeelden, maar ook bij voorbeeld Chaka Khan en Roberta Flack hadden een grote invloed op haar.

Houston begon vanaf 1985 aan een eerst schitterende carrière die haar een tijdlang tot één van de onbetwiste wereldsterren maakte. Ze verkocht uiteindelijk meer dan 170 miljoen albums wereldwijd. Houston scoorde de hoogste toppen met de filmmuziek van ‘The Bodyguard’. Met zijn 44 miljoen verkochte exemplaren de bestverkochte soundtrack aller tijden. Het is op deze soundtrack dat haar versie van Dolly Partons ‘I Will Always Love You’ prijkte.

Haar imago was perfect en het publiek kocht alles wat ze uitbracht als waren het zoete broodjes. Houstons stem was ook een van de meest formidabele qua bereik en haar invloed op figuren als Celine Dion en Mariah Carey was groot, net als het feit dat ze de in de gospel gedrenkte soul weer nieuw (mondainer) leven inblies.

Maar in de tweede helft van de jaren ’90 begonnen er geruchten de ronde te doen over haar druggebruik. Ze schokte de VS door diverse keren openlijk over haar druggebruik op tv te spreken (waaruit bleek dat ze sinds 1996 cocaïne gebruikte op dagelijkse basis) en maakte ook geen al te beste beurt in de reality show van haar toenmalige man Bobby Brown. Voor de rest haalde ze het nieuws met huwelijksperikelen, de steeds triestere, vaak erratische optredens en diverse opnames in afkickcentra. Over haar dood zijn tot nu toe geen details vrij gegeven.

Whitney Houston heeft naast immens succesvolle zangeres ook betekenis in de VS als één van de grote zwarte sterren die tijdens de jaren ’80 de doorbraak naar het brede poppubliek maakten en zo een beetje de rassenbarrière sloopten.

Vanavond (bij ons vannacht) zullen Jennifer Hudson en Chaka Khan een eresaluut aan de ster brengen op de uitreiking van de Grammy Awards.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!