Nieuws, Milieu -

Straling Fukushima mogelijk oorzaak zeehondensterfte in Alaska

Een mysterieuze ziekte bij ringelrobben voor de kust van Alaska is mogelijk het gevolg van de kernramp in Fukushima. De Universiteit van Alaska Fairbanks onderzoekt stalen van aangespoelde dieren.

vrijdag 30 december 2011 21:28
Spread the love

Sinds juli zijn meer dan 60 dode en 75 zieke ringelrobben aangespoeld op de stranden van Alaska. De dieren vertonen open zweren op de huid, hebben beschadigde organen en verliezen plukken haar. Ze zijn slaperig en hebben moeite met ademen.

Het Amerikaanse Oceaan- en Klimaatagentschap (NOAA) verklaarde het fenomeen tot “ongewone sterfte”, waardoor federaal geld en expertise vrijkomen. Mogelijk gebeurt hetzelfde ook voor walrussen. De oorzaak is nog onbekend, maar “uit de eerste tests blijkt alvast dat het geen virus is”, stelt de NOAA in een persbericht.

Fukushima

Het Instituut voor Zeeonderzoek van de Universiteit van Alaska Fairbanks gaat nu onderzoeken of er een verband is met de nucleaire straling na de kernramp in Fukushima. “Ik heb net weefsel gekregen”, zegt onderzoeker John Kelley in de krant Alaska Dispatch. “Het is een hoop werk. We moeten het weefsel vriesdrogen, malen en analyseren. Dat kan een tijdje duren.”

Het is wel onwaarschijnlijk dat de robben de straling hebben opgelopen in de wateren of de lucht rond Alaska, omdat de metingen daar laag blijven. Maar de dieren leggen grote afstanden af, en het is mogelijk dat ze door een besmet gebied gezwommen zijn of besmette prooien hebben gegeten.

take down
the paywall
steun ons nu!