VS keuren ggo-maïs goed
Nieuws, Milieu -

VS keuren ggo-maïs goed

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft een maïsvariant van Monsanto goedgekeurd die beter bestand moet zijn tegen droogte.

dinsdag 27 december 2011 16:09
Spread the love

Monsanto wil het gewas nu testen op het Amerikaanse platteland. Als de maïs het goed blijkt te doen, wacht het bedrijf een enorme markt. Elk jaar gaat wereldwijd ongeveer 15 procent van de maïsoogst verloren door droogte, in de VS is dat aandeel volgens Monsanto nog hoger. Maïs is het meest verbouwde gewas in de VS, goed voor 370.000 vierkante kilometer landbouwareaal.

Controverse

Maar hetzelfde USDA dat de maïsvariant goedkeurt, heeft meteen ook twijfels bij het commerciële potentieel van de nieuwe variant. De krant The New York Times kon beslag leggen op een rapport waaruit blijkt dat “de plant het niet beter doet dan regionale varianten van conventionele maïs” en dat “vergelijkbare varianten die verkregen zijn door conventionele kruistechnieken onmiddellijk beschikbaar zijn in geïrrigeerde regio’s.”

Tegenstanders hebben ook meer fundamentele vragen bij het gebruik van monoculturen om droogte te bestrijden. Net zoals een belegger moet inzetten op meerdere aandelen, moeten boeren diversifiëren om zich te wapenen tegen de steeds frequentere periodes van droogte.

Tot slot, zeggen ze, zijn er nog de veiligheidsrisico’s van ggo-gewassen. De maïsvariant is nooit getest op mensen, en onderzoek heeft al uitgewezen dat sommige ggo-gewassen schadelijk kunnen zijn.

take down
the paywall
steun ons nu!