Hoe zou het zijn met de nieuwe coöperatieve bank?
Nieuws, Economie, België, Financiële crisis, Bank, Coöperatieve banken -

Hoe zou het zijn met de nieuwe coöperatieve bank?

Al een hele tijd is de voorbereiding van een nieuwe coöperatieve bank bezig. Mee op basis van een haalbaarheidsstudie hebben de initiatiefnemers dinsdag beslist om verder te gaan met hun plannen. De komende maanden moeten vooral duidelijkheid brengen of de financiering rond geraakt.

dinsdag 20 december 2011 20:56
Spread the love

De voorbije zomer raakte bekend dat een aantal mensen en organisaties hard werken aan een nieuwe coöperatieve bank. In mei hebben ze daartoe de Coöperatie NewB opgericht.

De tweede financiële crisis met onder andere de teloorgang van de Dexia bank, inclusief de verdwijning van de Gemeentelijke Holding en de quasi ineenstorting van Groep Arco, illustreert de noodzaak van nieuwe valabele alternatieven. Een degelijke nieuwe bank mag vooral geen financiële putten meer slaan die de samenleving moet dichten, ze moet een betrouwbare en rendabele instelling zijn die een sociale en duurzame economie bevordert.

Plannen maken is één zaak, toetsen en onderzoeken of ze ook realistisch zijn, is al even noodzakelijk. Heel wat specialisten brachten en brengen hun expertise in. Mee op basis van de resultaten van een haalbaarheidsstudie heeft de algemene vergadering van NewB – met daarin ruim dertig vakbonden en diverse bewegingen en organisaties – op dinsdag 20 december groen licht gegeven om het oprichtingsproces verder te zetten.

Op termijn zullen de klanten de eigenaars zijn van de bank. Als coöperatieve aandeelhouders zullen ze voor het kapitaal zorgen. Maar de middelen voor de effectieve opstart kunnen natuurlijk moeilijk van de klanten komen. Daarvoor zorgen de initiatiefnemers, en zij zoeken de komende maanden nog meer investeerders om het benodigde startkapitaal volledig bij elkaar te krijgen. Zij zullen ook blijven bewaken dat de nieuwe bank, als die echt van start gaat, goed wordt beheerd en haar waarden blijft respecteren.

take down
the paywall
steun ons nu!