Verslag, Nieuws, België, Pensioen -

“Regering schuift 66 jaar traditie van sociaal overleg aan de kant”

Het ABVV leverde maandagmorgen zakken nepgeld af aan de Financietoren in Brussel. Door onder meer de notionele interestaftrek af te schaffen, heeft de vakbond 8 miljard euro gevonden om het gat in de begroting te dichten “zonder ook maar één iemand te ruïneren”. Op de actie klonk veel woede over de haastige pensioenhervorming van minister Van Quickenborne.

maandag 19 december 2011 12:28
Spread the love

De “totaal ontspoorde” notionele interestaftrek afschaffen (5 miljard euro), de hoogste belastingvoeten van 55 en 65 procent op inkomens boven respectievelijk 8000 en 14000 euro per maand (een half miljard) en een globalisering van de inkomens zodat ook de huurinkomsten en merwaarden eerlijk belast worden (2,5 miljard euro). Zo vindt het ABVV al 8 miljard euro om de begroting in evenwicht te brengen.

“Zo hoeven we het evenwicht niet te zoeken op de rug van de werknemers zoals deze regering dat doet”, zegt Thierry Bodson, algemeen secretaris van ABVV Wallonië. 

De actie was al wat langer gepland, maar kreeg door de haast waarmee minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne zijn plannen door het parlement jaagt een wat urgenter karakter. “66 jaar traditie van sociaal overleg wordt hier aan de kant geschoven. Het sociaal overleg is nochtans één van de pijlers van ons land. Sommigen spelen echt met vuur”, aldus Bodson.

“Wij hebben de banken gered en nu vragen de verantwoordelijken van de crisis de totale sociale afbraak. Wat Van Quickenborne voorstelt, zijn diep donkerblauwe plannen die al jaren in de schuif steken van Open Vld en de werkgeversorganisaties”, zegt Caroline Copers, algemeen secretaris van het Vlaams ABVV.

Het zit de vakbonden hoog dat alles door het parlement wordt gejaagd zonder enig overleg. “Ja, ze willen ons nog horen. En dan zullen wij waarschijnlijk te horen krijgen wat we al in de pers konden lezen. Maar luisteren zit er niet in. Er werd niet geluisterd naar de 80.000 betogers. Wellicht dacht men dat het na één betoging wel zou bekoelen. Wel, ze vergissen zich”, aldus Copers.

Ook de aanhoudende kritiek in de pers zorgt voor wrevel. “We zouden moeten blij zijn dat er een regering is en dat de markten gekalmeerd zijn. Als we onrechtvaardigheid aanklagen, worden we in de media monddood gemaakt. We staan nochtans niet alleen. We zijn deel van de 99 procent”, zegt Caroline Copers.

Om 16u maandagmiddag mogen de vakbonden langskomen bij premier Di Rupo. Ook later deze week zijn er nog verschillende overlegmomenten. De regering blijft er wel bij dat de pensioenhervorming nog voor 1 januari door het parlement moet goedgekeurd worden.

take down
the paywall
steun ons nu!