Politie stapt uit de trein
Verslag, Nieuws, Samenleving, België, Fedasil, Mensenrechten, Vluchtelingen, Steenokkerzeel, Asielbeleid, 127bis, Frontex, Vluchtelingenwerk, Gesloten asielcentrum, Europees Hof voor de Rechten van de Mens, Le caricole -

Niet-toegelaten betoging tegen nieuw gesloten asielcentrum

STEENOKKERZEEL - Binnenkort wordt een nieuw gesloten asielcentrum in Steenokkerzeel in gebruik genomen. Hiertegen kwamen zondag 150 activisten betogen, vijf dagen nadat België nogmaals wegens zijn asielbeleid werd veroordeeld. Verder dan het station van Nossegem geraakten ze evenwel niet. De betoging werd door de burgemeester van Zaventem verboden en de politie was dan ook talrijk aanwezig.

maandag 19 december 2011 13:15
Spread the love

Belgische staat (opnieuw) veroordeeld

Amper een week geleden werd de Belgische staat nog veroordeeld door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) voor een onmenselijke behandeling van minderjarige asielzoekers door ze op te sluiten. Drie minderjarige vluchtelingen en hun moeder, afkomstig uit Sri Lanka (waar ze wegens hun etniciteit niet in veiligheid verkeren), kregen na vier maanden opsluiting in het gesloten asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel toch asiel en werden vrijgelaten.

Het is niet de eerste keer dat België door het EHRM voor dit soort mensenrechtenschendingen wordt veroordeeld. In 2010 gebeurde dat al voor het opsluiten van vier Tsjetsjeense kinderen en hun moeder, ook in 127bis, en in 2006 voor het opsluiten van een vijfjarig Congolees meisje. Begin dit jaar veroordeelde het EHRM ons land ook nog voor zijn asielbeleid, omdat het Afghaanse vluchtelingen onwettelijk naar Griekenland terugstuurde.

Nieuw gesloten centrum

Binnenkort gaan de deuren ‘open’ van zo een tweede gesloten centrum in Steenokkerzeel, Le Caricole, dat zich vlak naast 127bis bevindt, met betere beveiliging en een ‘aangepaste architectuur’. Met de steun van o.a. La Ligue des Droits de l’Homme (LDH), kwamen zondag 18 december 150 activisten betogen tegen de ingebruikname van het nieuwe gesloten centrum en tegen de criminalisering, opsluiting en onmenselijke behandeling van asielzoekers.

Bij aankomst in het station van Nossegem bleek de politie massaal aanwezig te zijn. Agenten reisden zelfs mee met de trein vanuit Brussel. Een arrestatiebus stond al ter plekke en de federale politie, in oproerkledij met wapenstok en schild, blokkeerde de toegang tot de gesloten centra.

Na een half uur kwam er dan duidelijkheid: de burgemeester van Zaventem had, ondanks de tijdige aanvraag, besloten om de betoging niet toe te laten, officieel wegens wegenwerken en eerdere incidenten bij 127bis. Indien de optocht naar de gesloten centra toch zou doorgaan, riskeerden de deelnemers, behalve arrestatie, ook een administratieve boete van 250 euro en een rechtszaak. Onderhandelen met de politie haalde niets uit; de betogers mochten alleen maar op de straat blijven, tot de volgende trein kwam. 

Verontwaardiging

Bij de betogers heerste een gevoel van verontwaardiging. Niet alleen vanwege het opsluiten en uitleveren van sans-papiers, maar ook wegens het schenden van hun eigen democratische rechten. Omdat de Belgische staat blijkbaar het recht heeft om vreemdelingen zonder papieren op te sluiten, ook kinderen, terwijl burgers blijkbaar het recht niet hebben om hierover hun verontwaardiging te uiten.

La démocratie à la belge klonk het dan ook sarcastisch, bij de mededeling van het manifestatieverbod. Terwijl de aanwezige actievoerders het geweldloze karakter van deze betoging benadrukten. “Wij hebben niets met geweld of eerdere incidenten te maken”, zei een advocaat van LDH, hetgeen bevestigd werd door de andere betogers. Dat de optocht verboden werd wegens de heraanleg van een fietspad vonden de deelnemers al helemaal belachelijk.

take down
the paywall
steun ons nu!