Nieuws, Wereld, Politiek, Brazilië -

Brazilië is nu grootste rookvrije land ter wereld

Door het nationale rookverbod dat er donderdag van kracht werd, is Brazilië nu het grootste rookvrije land ter wereld. Ook de tabaksreclame moet fors inbinden.

zaterdag 17 december 2011 11:26
Spread the love

Gisteren ondertekende president Dilma Rousseff een wet die roken zwaar aan banden legt. In geen enkele ingesloten gemeenschappelijke plaats, zowel met openbaar als privékarakter, is roken nog toegestaan. Ook op het werk mag het niet meer.
Het verbod wil de gezondheid van de meer dan 190 miljoen Brazilianen beschermen. Daarmee is Brazilië het grootste rookvrije land ter wereld.

De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) juicht de maatregel toe. “Tabaksconsumptie is de belangrijkste oorzaak van hartaanvallen, beroertes, kankers en andere chronische ziektes die nu epidemisch zijn in ons hele halfrond”, zegt PAHO-directeur Mirta Roses. “Onze landen zijn er zich in toenemende mate van bewust dat tabakscontrole een zaak van leven en dood is.”

Veertien andere Amerikaanse landen hadden ook al een nationaal verbod, onder meer Argentinië, Peru, Venezuela en Ecuador. Canada beschermt via regionale wetgeving 90 procent van zijn bevolking.

De nieuwe Braziliaanse wet verbiedt ook tabaksreclame bij verkooppunten, verhoogt de taksen op tabaksproducten en vergroot de verplichte gezondheidswaarschuwing op beide kanten van de sigarettenpakjes.

In Brazilië rookt 17 procent van de volwassenen. Jaarlijks sterven tweehonderdduizend Brazilianen aan de gevolgen van tabaksgebruik.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!