200.000 euro inkomsten en toch geen belastingen betalen
Nieuws, Politiek, België, Lokaal, Belastingen, Fiscaliteit, Sint-Niklaas, Rechtvaardige belastingen, Eerlijke fiscaliteit - Guido Deckers

200.000 euro inkomsten en toch geen belastingen betalen

Een verzekeringsagent die 200.000 euro commissielonen ontvangt en niets belasting betaalt. Kan dat? Ja, dat kan. Vrije beroepen richten een éénmansvennootschap op en betalen zo weinig of geen personenbelasting, en dus ook geen of zeer weinig aanvullende gemeentelijke opcentiemen. Daardoor verliezen de gemeenten veel inkomsten. Alvast een gemeenteraadslid in Sint-Niklaas ziet dit niet zitten.

zaterdag 17 december 2011 18:13
Spread the love

Belastingsontwijking in vrije beroepen

Patrick Gorrebeeck is gemeenteraadslid voor de CD&V te Sint-Niklaas. Naar aanleiding van de jaarlijkse bespreking en goedkeuring van de begroting heeft hij een tussenkomst gedaan over de belastingontwijking van vrije beroepen (zie tekst in bijlage).

Een belangrijke actie, want in de personenbelasting verliezen de gemeenten nu veel geld door de wildgroei aan vennootschappen met één aandeelhouder.

Een voorbeeld uit de praktijk

De fictieve BVBA ‘verzekeringsagent’ ontvangt 200.000 euro commissielonen van de verzekeringsmaatschappijen. Er worden 90.000 euro kosten geboekt voor de gezinswoning en de personenwagen. Omdat er gevaar was om belastbaar te worden, heeft de BVBA een paar jaar geleden een buitenverblijf aangekocht in Toscane. Op deze manier kan men 80.000 euro extra kosten in de BVBA pompen.

Er wordt een wedde van 12.000 euro aan de bedrijfsleider toegekend. Dat is ruim voldoende om van te leven, want de bvba betaalt de woning, de elektriciteit en de verwarming, de twee personenwagens, de gsm-kosten, de restaurantkosten, het vullen van de wijnkelder en zelfs de modieuze Italiaanse designschoenen worden gefactureerd als “werkschoenen”.

De verzekeringsagent betaalt geen personenbelasting en geen vennootschapsbelasting. Het gezin van de verzekeringsagent heeft een belastingdruk van 0 procent, jawel nul.

Maar er is meer

Gezien men in de personenbelasting een belastbaar inkomen aangeeft van 12.000 euro, heeft men recht op 610 euro belastingkrediet wegens lage activiteitsinkomsten en krijgt men 250 euro korting van het Vlaams Gewest.

Met het aanslagbiljet in de hand mag de verzekeringsagent in januari gratis huisvuilzakken afhalen bij de Technische Dienst van ’t Stad. De kinderen kunnen naar de stedelijke crèche aan het minimumtarief. En in oktober mag de brave man 1.200 liter gratis stookolie aanvragen, én hij zal het nog krijgen ook.

Suggestie om dit niet zomaar te laten gebeuren

Met een rechtvaardige fiscaliteit heeft dit uiteraard allemaal niets te maken. Iedereen kan alvast dit bericht sturen naar de schepenen en gemeenteraadsleden van zijn of haar stad of gemeente.

take down
the paywall
steun ons nu!