Woensdag werd blogger en pacifist Maikel Nabil Sanad tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld door een militaire rechtbank in Caïro (foto: AI)
Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Democratie, Mensenrechten, Egypte, Amnesty International, Connection e.V., Al Jazeera, Bloggers, Tahrirplein, Cyberactivisme, Arabische lente, Maikel Nabil Sanad, Pacifist, War Resisters' International, Militaire rechtbank, Gewetensgevangenen, Hoge Raad van de Strijdkrachten (SCAF), Egyptische leger, Alaa Abd El Fattah, Verkiezingsproces -

“Veroordeeld omdat hij vertelde wat op Tahrirplein echt gebeurde”

Een Egyptische militaire rechtbank heeft op woensdag 14 december blogger en pacifist Maikel Nabil Sanad (26) tot twee jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn niet aflatende kritiek op het Egyptische leger. Hij was al sinds 23 augustus in hongerstaking tegen een eerdere veroordeling.

donderdag 15 december 2011 18:50
Spread the love

Egyptische blogger krijgt twee jaar cel

“In de naam van het volk, veroordeel ik Maikel Nabil Sanad tot twee jaar gevangenisstraf en een boete van 200 Egyptische pond” (ongeveer 25 euro), sprak de militaire rechter in Caïro woensdagmorgen zijn vonnis uit. Daarmee valt het doek over een proces dat al talloze keren was uitgesteld.

Vrienden, familieleden en sympathisanten van de blogger vreesden voor zijn leven omdat hij zijn hongerstaking bleef voortzetten uit protest tegen zijn gevangenschap. In april dit jaar had een militaire rechtbank hem al veroordeeld tot drie jaar cel, maar zijn advocaten gingen tegen het bijzonder strenge vonnis in beroep.

Maikel Nabil had de regerende militairen van de Hoge Raad van de Strijdkrachten (SCAF), die sinds de val van president Hosni Moebarak op 11 februari de macht in Egypte in handen hebben, zwaar aangepakt op zijn blog en actief campagne gevoerd tegen de verplichte legerdienst.

Leger genoot zo goed als onaantastbare status

Vooral zijn stuk onder de titel ‘Het volk en het leger gaan nooit hand in hand’ dat hij op 7 maart op zijn blog had gepubliceerd, had veel kwaad bloed gezet bij de top van het leger. Openlijke kritiek op de strijdkrachten is in Egypte vroeger nooit voorgekomen, waar het leger van een zo goed als onaantastbare status genoot.

Nabil had met talloze documenten aangetoond dat het leger op grote schaal geweld heeft gebruikt tegen vreedzame demonstranten op en rond het Tahrirplein in Caïro tijdens de volksprotesten van januari en februari. Hij beweerde ook dat het beroemde Egyptisch Museum in Caïro, dat aan het Tahrirplein ligt, werd gebruikt als een illegale detentieplaats waar burgers werden gemarteld, gedetineerde vrouwen werden verkracht en vele vrouwelijke demonstranten gedwongen werden om maagdelijkheidstests te ondergaan.

Volgens mensenrechtenactivisten is het overduidelijk dat Nabil werd veroordeeld om een voorbeeld te stellen, net op een ogenblik dat Egypte via het lopende verkiezingsproces zich opmaakt om naar een meer democratische samenleving te evolueren. Andere burgers die rond dezelfde tijd voor een militaire rechtbank werden veroordeeld, zijn ondertussen al vrijgelaten. Hij werd schuldig bevonden aan “het beledigen van de leger” en het publiceren van “valse berichten met de bedoeling de bevolking tegen het leger op te zetten”.

Amnesty eist “onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating gewetensgevangene”

Amnesty International heeft Nabil erkend als gewetensgevangene en eist zijn onmiddellijke vrijlating van de Egyptische autoriteiten. “Maikel Nabil Sanad moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten”, zei Hassiba Hadj Sahraoui, Amnesty Internationals adjunct-directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. “Hij is overduidelijk een gewetensgevangene die nooit had mogen worden vervolgd.”

Amnesty International verzet zich in het algemeen tegen de berechting van burgers door militaire rechtbanken. De organisatie beschouwt deze vonnissen als oneerlijk. Ze schenden het recht op een eerlijk proces voor een onafhankelijke en onpartijdige gerechtelijke instantie.

“Mijn zoon is vandaag veroordeeld, omdat hij de waarheid vertelde over wat er is gebeurd op het Tahrirplein”, verklaarde Maikels vader, Ibrahim Sanad, aan Amnesty International. “We worden geconfronteerd met strijdkrachten die iets totaal anders doen dan wat ze zeggen.”

Zijn broer Mark Nabil vertelde aan het Franse persbureau AFP dat Nabil “zijn hongerstaking beslist zal voortzetten. Totnogtoe dronk hij nog wat sap en melk, maar vanaf nu zal hij alleen maar water drinken”.

Volgens het officiële Egyptische persbureau MENA was de veroordeling van Nabil meer dan terecht omdat “wat Nabil schreef op zijn blog een duidelijke overtreding is van alle wettelijke grenzen van belediging en smaad tegen de strijdkrachten”. Al Jazeera besteedde uitgebreid aandacht aan de veroordeling van Nabil en was opvallend scherp voor de militaire overgangsregering.

Ook activist en blogger Alaa Abd El Fattah gearresteerd

Hoewel de zaak-Nabil het eerste geval was van een blogger die wordt aangeklaagd voor zijn blogs na de omverwerping van Moebarak, is hij is nu niet meer de enige. De bekende activist en blogger Alaa Abd El Fattah werd gearresteerd op 30 oktober, in afwachting van een onderzoek naar zijn zaak.

Hij werd gearresteerd omdat hij in het openbaar kritiek uitte op het optreden van het leger in de nacht van 9 oktober, wanneer ten minste 27 mensen werden gedood tijdens een protestmars van Koptische christenen in het centrum van Caïro.

Net als veel andere activisten beschuldigde Abd El Fattah het leger van directe betrokkenheid bij het ??bloedvergieten, een aanklacht die ondersteund wordt door uitgebreide getuigenissen en videobeelden.

“In plaats van een behoorlijk onderzoek te voeren naar de gebeurtenissen, worden activisten voor de rechter gesleurd die eenvoudig de waarheid vertellen”, verklaarde Abd El Fattah in oktober aan Reuters. In een interview met Al Jazeera zei Mona Seif, de zus van Abd El Fattah, dat haar broer werd gebruikt als ‘zondebok’ door het Egyptische leger.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!